Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dus dáár komen al die lieveheersbeestjes ineens vandaan

lieveheersbeestjes.jpg

Ben jij de afgelopen dagen al verrast door lieveheersbeestjes in je tuin én huis? Het is hartje herfst, maar de gestipte kevertjes laten zich nog volop zien.

Dat heeft alles te maken met de Indian Summer.

Overwinteren

Normaal gesproken kruipen lieveheersbeestjes vanaf september in de hoeken en spleten van je huis om daar te overwinteren, legt insectenexpert Vincent Kalkman uit aan de NOS. Maar doordat het de afgelopen dagen zo warm was, zijn ze weer actief geworden.

Aziatische lieveheersbeestjes

Volgens de expert gaat het vooral om de Aziatische lieveheersbeestjes, die het meest voorkomen in Nederland. “Het is de enige soort die meer generaties per jaar voortbrengt. In warme jaren, zoals dit jaar, kunnen zich drie generaties voortplanten. En ja, dan krijg je er ineens wel heel veel.”

Lieveheersbeestjes giftig?

Zoals de naam al doet vermoeden, doen lieveheersbeestjes ons eigenlijk geen kwaad. Ze zijn eerder een bedreiging voor bladluizen; de Aziatische soort valt ook de inheemse soortgenoten aan. Wel kunnen ze ons wat ergernis opleveren door hun ‘poep’ in huis te verspreiden. Dat is een gele, bittere stof bedoeld om vogels op afstand te houden, maar volgens experts kunnen sommige mensen er allergisch op reageren.

Wil je een lieveheersbeestje toch liever uit huis hebben? Ze laten zich gemakkelijk oppakken met je hand of een stoffer en blik. Laat ze vervolgens lekker vrij in de buitenlucht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels
Beeld | iStock

Ook interessant