Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het leven is nu écht veel stressvoller dan in de jaren negentig

het-leven-is-nu-echt-veel-stressvoller-dan-in-de-jaren-negentig.jpg

Misschien had je het vermoeden al wel, maar er is nu ook wetenschappelijk bewijs: het leven is anno 2020 een stúk stressvoller dan het in de jaren negentig was. Vooral voor mensen van middelbare leeftijd is het dagelijks leven een stuk hectischer dan het in de nineties was. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Penn State University.

En nee, dat we nu meer stress hebben komt níet door de coronacrisis. De cijfers gebruikt in dit onderzoek werden verzameld voor het virus zich verspreid had.  

Onderzoek naar stressvoller leven

Om te onderzoeken hoe het zit met onze stresslevels, gebruikten de onderzoekers data van 1500 volwassen, verzameld in 1995, én data van 782 andere volwassen die zeventien jaar later werden verzameld. Beide groepen bestonden uit mensen, die óp het moment dat de gegevens verzameld werden, dezelfde leeftijd hadden. Ze waren dus wel in verschillende decennia geboren. De proefpersonen werden acht dagen achter elkaar ondervraagd, onder andere over stressvolle ervaringen die ze in het afgelopen etmaal gehad hadden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan drukte op werk of thuis, maar ook discussies of ruzies met familie, collega’s of vrienden. Ook werd er gevraagd naar hoe gestrest ze zich op dat moment voelden.

Meer stress

Aan de hand van die cijfers kunnen de onderzoekers wel zeggen dat mensen nu véél meer stress hebben dan in de jaren negentig. Daarnaast heeft die stress ook meer invloed op ons leven. Mensen uit de groep van 2012 zijn er van overtuigt dat stress invloed heeft op hun financiën en toekomstplannen, terwijl ze dat in de jaren negentig niet vonden. “Gemiddeld maakten mensen in 2012 melding van ongeveer twee procent meer stressors dan de mensen in de jaren negentig,” zegt onderzoeker Almeida. Op jaarbasis betekent dat dat we gemiddeld een week extra stress hebben dan in de nineties.

Lees ook: Zeven dingen die je niet moet eten als je last hebt van stress

Middelbare leeftijd

Opvallend genoeg blijkt het leven vooral een stuk stressvoller te zijn voor mensen in één leeftijdscategorie: de mensen op middelbare leeftijd. Uit de cijfers blijkt dat zij zo’n negentien procent meer stress ervaren dan hun leeftijdsgenoten in de jaren negentig deden. Op jaarbasis gaat het dan om ongeveer 64 éxtra dagen stress. Het is volgens de onderzoekers nog onduidelijk waarom het vooral om deze leeftijdsgroep gaat. “Het kan te maken hebben met het feit dat mensen op middelbare leeftijd zich voor veel mensen verantwoordelijk voelen”, zegt Almeida. “Ze zijn verantwoordelijk voor hun kinderen, vaak ook nog voor hun ouders en misschien ook nog wel voor mensen op het werk.” En die verantwoordelijkheden maken hun leven een stuk stressvoller, misschien nu nog wel meer dan vroeger.

Technologie

Almeida denkt ook dat alle nieuwe technologische ontwikkelingen bijdragen aan hoe stressvol het leven is. We horen constant het nieuws om ons heen en zijn de héle tijd in contact met mensen. Daardoor is het lastiger om af en toe even te ontstressen. “Mensen zitten altijd op hun smartphone, hebben constant toegang tot nieuws en informatie en dat kan overweldigend zijn”, zegt Almeida. Toch af en toen die telefoon, tablet en laptop maar even wegleggen, is dan ook het advies.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Penn State University
Beeld | iStock

Ook interessant