Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Leven met glutenintolerantie

gluten-jpg.jpg

Een glutenintolerantie kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Je moet een strikt glutenvrij dieet volgen, waar onder andere brood niet in past. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet lekker kunt eten. Lees hier alles over glutenintolerantie en onze lekkere glutenvrije recepten!

Gluten
In ons land hebben zo’n 60.000 tot 180.000 mensen glutenintolerantie (coeliakie). Maar wat is glutenintolerantie precies en wat zijn de gevolgen? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met glutenintolerantie hebben een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Bij het eten van voeding met gluten beschadigen de gluten namelijk het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor werkt de dunne darm niet meer optimaal. De darmvlokken raken beschadigd en verdwijnen soms zelfs helemaal.

Klachten
Bij glutenintolerantie horen vervelende klachten zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Als je dit wilt voorkomen, moet je bepaalde granen of graanproducten uit je dieet schrappen. De tekorten aan voedingsstoffen die je daardoor kunt krijgen, kunnen ook tot klachten leiden. Denk aan een opgezette buik, chronische diarree, buikpijn, bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtsverlies en botontkalking.

Wat kun je (niet) eten?
Als je geen gluten eet, is het belangrijk om erop te letten dat je geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgt. Vraag dus altijd goed advies aan je arts of diëtist over een volwaardig dieet. Uiteraard moet je zelf ook goed letten op wat je wel en niet moet eten.

Met een glutenintolerantie moet je bepaalde voeding vermijden. Gluten komt onder andere voor in producten met tarwe, rogge, haver en gerst. Brood is dus uit den boze. Maar gluten zit bijvoorbeeld ook in beschuit, crackers, gebak, koek, muesli en pasta. Ook in producten met een glutenbevattend bindmiddel, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt zitten gluten.

Gelukkig mag je ook een hoop wél eten. Lekkere aardappels, risotto, rijst, quinoa en maismeel bijvoorbeeld.

Glutenvrij brood
Maar er is goed nieuws: de glutenvrije markt is sterk aan het uitbreiden. Je kunt tegenwoordig bijna alles vinden in glutenvrije versie. Zo ook glutenvrij brood! Hoewel dat natuurlijk lekkerder is om zelf te maken. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijk glutenvrij courgettebrood of een meergranenbrood. Smullen!

 

Ook interessant