Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Leukemiepatiënt Akar (31) op zoek naar stamceldonor

akar.jpg

Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zijn stamcellen van een donor vaak de laatste kans op leven. Zo ook voor de 31-jarige leukemiepatiënt Akar van der Heul die nu voor de tweede keer ziek is. “Zonder match is het vooruitzicht weinig positief, ze kunnen hem niet chemo blijven geven,” zo vertelt zijn broer Jeena. Samen met zijn andere broers heeft hij de social media campagne #geefhetstokjedoor opgezet waarmee ze een geschikte stamceldonor voor Akar hopen te vinden.

Akar kreeg bijna een jaar geleden de diagnose acute myeloïde leukemie. Aanvankelijk leek Akar de ziekte de baas, maar bij een maandelijkse controle enkele weken geleden bleek de leukemie terug te zijn. “En een stuk agressiever dan daarvoor,” zo vertelt Akars broer Jeena (34) aan parool.nl.

Bij Akars eerste behandeling werden zijn eigen stamcellen gebruikt, bij een tweede keer is dat niet mogelijk. “En dus is mijn broertje aangewezen op een geschikte stamceldonor. Maar die is nog niet zo makkelijk gevonden.” De goedwerkende stamcellen van een donor moeten er straks voor zorgen dat Akars lichaam zelf weer gezonde bloedcellen gaat aanmaken. Akar ondergaat nu chemotherapie. “Over een maand of drie zijn de chemokuren afgelopen en tegen die tijd is het van levensbelang dat we een geschikte donor voor hem hebben. Zonder match is het vooruitzicht weinig positief, ze kunnen hem niet chemo blijven geven.”

Geadopteerd

Voor de licht verstandelijk gehandicapte Akar, die voor kok studeert aan het Facility, Horeca & Travel College in Nieuwegein, is er geen kans op een match uit directe (biologische) familie, omdat hij geadopteerd is uit Thailand. Bovendien moet er voor hem worden gezocht naar een donor van Aziatische afkomst. Zelf kan Jeena, die ook geadopteerd is, zijn broertje niet helpen. “Zelfs al zouden we familie zijn, is de kans op een match één op vier.” Met de campagne #geefhetstokjedoor hoopt Akars familie niet alleen een geschikte donor te vinden, maar ook dat meer mensen van alle etniciteiten zich aanmelden als stamceldonor. Volgens stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, is daar een ‘groot tekort’ aan.

Wattenstaafjes

Iedereen die aan bepaalde gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 50 jaar oud is, kan zich aanmelden als stamceldonor. “Het aanmelden is heel simpel. Je neemt met drie wattenstaafjes een beetje wangslijm af en dan wordt er vervolgens in een laboratorium gekeken of je een geschikte stamceldonor kan zijn,” aldus Jeena. Het woord ‘stokje’ uit de campagne #geefhetstokjedoor is een verwijzing naar de wattenstaafjes die onderdeel uitmaken van het registratiesetje. “Met de foto’s op social media probeer ik te laten zien dat het niet eng is en dat mensen met een klein beetje moeite iemands leven kunnen redden,” legt Jeena uit.

Wanneer iemand eenmaal stamceldonor is, is de kans dat degene wordt opgeroepen klein. Alleen wanneer er een match is met een patiënt, wordt er contact opgenomen. Stamcellen kunnen worden gedoneerd via het bloed of beenmerg. De keuze voor de procedure hangt af van de behandelend arts van de patiënt. Donoren kunnen wel hun voorkeur doorgeven als ze een oproep krijgen. Afname van stamcellen gebeurt alleen in het LUMC in Leiden of het Radboud UMC in Nijmegen, zo valt te lezen op de website van Stichting Matchis.

‘Leven of dood’

Edith Schippers, oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, steunt de campagne. “Het gaat in de situatie van Akar en vele anderen om leven of dood. Zou u in zo’n situatie graag stamcellen van een ander ontvangen? Ja? Steun dan, net als ik, de campagne en geef je op als donor om zo doodzieke patiënten aan een nieuw leven te helpen,” zegt ze op de website van Akar.

Jeena is ervan overtuigd dat er ergens een geschikte donor voor zijn broer rondloopt: “De vraag is alleen waar?”

Bronnen | akarneedsahero.nl, matchis.nl en parool.nl
Foto | matchis.nl

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Voor make-up kun je een heleboel verschillende kwasten gebruiken, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant