Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Leuk weetje: één boom geeft evenveel verkoeling als tien airco’s

bomen.jpg

Een airco kan heel fijn zijn; hij geeft heerlijke verkoeling. Een groot nadeel is dat de wereld – en indirect jij dus ook – structureel en blijvend weer wat warmer wordt.

Een airco verplaatst warmte van de plek waar hij staat te blazen naar elders. En maakt zo het klimaat warmer, zodat er uiteindelijk alleen maar méér airco’s komen. Dat meldt welingelichtekringen.nl.

Verdamping via bladeren

Met bomen ligt dat compleet anders. De verkoeling van één grote boom op een zonnige dag staat gelijk aan tien airco’s, te weten 20 à 30 kW. Dat komt door de verdamping via de bladeren, ook wel evapotranspiratie genoemd. Onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2011 heeft dat uitgewezen, meldt Eenvandaag.

René van de Velde, onderzoeker stadsvergroening aan de TU Delft, bevestigt dit. “Na onderzoek, van collega’s maar ook intern, kan ik bevestigen dat de verkoeling van een grote boom gelijk staat aan de werking van zo’n tien airco’s.” In zijn eigen modellen houdt Van de Velde een precieze berekening aan. “We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de tien en twaalf graden verkoeling brengt. In de lucht die we vervolgens inademen, wordt hierdoor zo’n één tot vijf graden verschil gemaakt,” zo zei hij tegen de redactie van Eenvandaag.

Koele auto zonder airco

Benieuwd hoe je het zonder airco ook koel kunt hebben in de auto? Lees dan deze tips en draag een steentje bij aan de bescherming van het milieu.

Bronnen | eenvandaag.avrotros.nl, welingelichtekringen.nl, edepot.wur.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant