Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Let op: de prijs van knoflook gaat flink omhoog (sla het dus nu nog snel in!)

knoflook.jpg

Gooi jij het liefst overal een teentje knoflook doorheen? Dan is het verstandig om de komende twee week éxtra veel knoflook te kopen. De prijs van knoflook in supermarkten gaat binnenkort namelijk flink omhoog, zo voorspellen importeurs.

Danny Deen, directeur van importeur Denimpex uit Amsterdam, beaamt dit: “Er is momenteel veel vraag naar knoflook en de voorraden zijn te laag. De prijzen in China rijzen de pan uit en dat gaan wij hier ook de komende tijd zien.”

Verwachting prijsstijging

Als je geen zin hebt om de hoofdprijs te betalen voor knoflook, dan kun je in ieder geval deze week en volgende week je knoflook nog voor de oude prijs inslaan. De prijsstijging wordt namelijk over drie tot vier weken verwacht. “De prijzen zijn de afgelopen tijd al 25 procent omhoog gegaan, maar mensen kunnen verwachten dat dit met nog eens veertig procent gaat stijgen,” aldus Deen.

Hoge eisen

Het tekort komt volgens hem vooral doordat wij hoge eisen stellen aan de knoflook die wij willen importeren. “In China hebben zij nog een grote voorraad, maar die voldoet niet aan onze eisen. Hierdoor komt er bij ons geen knoflook binnen. In China maakt het niet veel uit of alle knoflooktenen er mooi uitzien, maar voor ons is dat wel belangrijk.”

Minder geproduceerd

En er is nóg een probleem: in China wordt ook nog eens minder knoflook geproduceerd dan de afgelopen jaren, waardoor de invoer opdroogt. “Wij hebben contact met mensen in China die zeggen dat onze kwaliteit knoflook op is. Of dat zo is, kan ik niet beoordelen.”  Feit is wel dat de komende twee maanden geen knoflook binnenkomt.  “In juni komt de oogst vanuit Spanje weer binnen en in juli de nieuwste oogst uit China. Dan zullen de prijzen ook weer gaan dalen,” zo vermoedt Deen.

Inslaan én invriezen

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de knoflook die je inslaat snel bederft. Ongepelde knoflooktenen kunnen namelijk prima worden ingevroren. Doe de teentjes in een diepvrieszaak of aluminiumfolie en het blijft zo’n drie maanden houdbaar. Ook wel zo fijn: je hoeft de teentjes niet te ontdooien, want je kunt ze gewoon bevroren raspen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant