Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De lente begint vroeg dit jaar: ‘In maart al 20 graden’

lente.jpg

Ben jij het grauwe weer en de stormen ook zo zat? Dan hebben we goed nieuws. De lente begint dit jaar naar verwachting opvallend vroeg. Én warm.

“Het voorjaar start vroeg en in maart kan het al twintig graden worden”, voorspelt meteoroloog Yannik Damen van Weeronline. “Ook de rest van de lente laat regelmatig rustig, warm en droog weer zien.”

Veel minder regen

Deze winter was al bovengemiddeld warm, en dat weerpatroon lijkt zich ook door te gaan zetten in de lente. Iets wat vrij uitzonderlijk is. “Daarbij komt de wind vaak uit het zuidwesten en weet warme lucht ons land te vinden”, aldus Damen. “Hogedrukgebieden houden neerslagzones meestal bij ons weg en dat betekent dat er lange droge periodes zullen zijn.”

Dit is natuurlijk enerzijds goed nieuws, want dit betekent dat er aanzienlijk minder regen zal vallen in de lente dan normaal gesproken. Dit is vooral regionaal te merken. Zo staat het grondwater in het zuiden en oosten flink lager dan normaal. Maar de flora, fauna en boeren zullen er minder blij mee zijn.

Zonnig in maart en april, kil in mei

Vooral in maart en april is het volgens Damen genieten geblazen: “Dit worden de maanden met de grootste temperatuurafwijking ten opzichte van normaal. Het is dan een à twee graden warmer dan gebruikelijk.” We gaan dus zeker warme en zonnige dagen krijgen in maart en april, maar ook een paar regenachtige.

De voorspelling van mei is stukken minder fijn: “Dan lijkt de noordwestenwind te domineren.” Dit kan kille dagen opleveren met veel bewolking.

Voorspelling zomer

Over de zomer durven de experts nog geen definitieve uitspraken te doen. Dat het voorjaar warm en droog wordt, wil namelijk niet per se zeggen dat de zomer snikheet wordt. Wel lijkt het erop dat we vooral in juni droge en warme dagen krijgen. In juli en augustus neemt de kans op regen en koudere temperaturen weer toe.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline
Beeld | iStock

Ook interessant