Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Verontrustend: steeds meer mensen belanden in het ziekenhuis met legionella

steeds-meer-mensen-belanden-in-het-ziekenhuis-met-legionella.jpg

Bij griepverschijnselen denken de meeste mensen tegenwoordig aan het coronavirus, maar er blijkt nóg een ziekte te zijn de kop op steekt. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen met legionella neemt namelijk flink toe. Vooral afgelopen zomer was er een flinke stijging te zien ten opzichte van voorgaande jaren.

Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws en cijfers van GGD’s en het RIVM.

Meer legionellabesmettingen dan corona-opnames

Datajournalist Jasper Bunskoek zag vooral in juli een flinke piek. “Die maand zijn 95 mensen in het ziekenhuis opgenomen met legionella. Negentien van hen kwamen terecht op de intensive care en vier zijn zelfs overleden.” Dit zijn er niet alleen veel in vergelijking met voorgaande jaren, maar ook in vergelijking met corona: “Om een idee te geven: het aantal mensen dat in juli met een legionellabesmetting in het ziekenhuis terechtkwam, is hoger dan het aantal mensen dat in dezelfde maand met corona in het ziekenhuis werd opgenomen.

Lees ook: Zo herken je de legionellabacterie (en dit kun je ertegen doen)

‘Mensen denken niet zo snel aan legionella’

Esther Huygens, voorzitter van de Stichting Veteranenziekte, noemt de cijfers verontrustend. “Dit is een slopende ziekte die levens kost en levens verandert. Mensen die het overkomt, houden vaak nog lang klachten.” De impact die de ziekte op je leven kan hebben, is volgens haar voor veel mensen onbekend. “Mensen denken ook niet zo snel aan legionella. Bewustzijn is belangrijk, zeker nu we met een coronapandemie te maken hebben.”

‘Als je te lang wacht, kan het te laat zijn’

Huygens hoopt dat mensen bij griepverschijnselen niet alleen denken aan het coronavirus, maar ook aan een mogelijke legionellabesmetting. “Elke dag die je er eerder bij bent, kan een groot verschil maken in je revalidatieproces. Als je te lang wacht, kan het te laat zijn. Door berichten die ons bereiken, vermoeden we dat een aantal personen met klachten pas na een negatieve coronatest is getest op legionella. Één van hen is overleden.”

Oorzaak ligt niet bij coronamaatregelen

Omdat er echt maar zelden een bron voor besmettingen wordt gevonden, is het lastig om de plotselinge stijging te verklaren. Volgens legionella-expert Petra Brandsema van het RIVM zijn de coronamaatregelen in ieder geval niet de oorzaak van de piek in juli. “We zien tot nu toe geen aanwijzingen dat de lockdown en de leegstaande gebouwen daarin een rol hebben gespeeld.”

Veranderende weersomstandigheden

Het RIVM denkt eerder dat de veranderende weersomstandigheden een belangrijke rol spelen in de stijging. “We zien vooral een toename van het aantal patiënten als het een periode flink warm is geweest en het daarna heeft geregend, van die plensbuien.” Dat dit weer in de toekomst alleen maar vaker wordt verwacht, baart het RIVM zorgen. “Dit is niet wat we willen zien, dat meer mensen ziek worden door legionella. We hebben meer onderzoek nodig om te weten wat de bronnen zijn die belangrijk zijn bij de verspreiding bij dat regenachtige weer.”

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant