Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Meer last van de warmte dan een ander? Dít kunnen de oorzaken zijn

meer-last-van-de-warmte-dan-een-ander-dit-kunnen-de-redenen-zijn.jpg

Terwijl de een intens geniet van de warmte, kan een hittegolf voor de ander niet snel genoeg voorbij zijn. Waar sommigen vinden dat we geteisterd worden door een hittegolf, vinden anderen juist dat we ermee verblijd worden. Waarom reageren we allemaal zo anders op de warmte?

En belangrijk voor degenen die het bijna niet uithouden met warm weer: hoe kun je ervoor zorgen dat je het nét iets minder heet hebt?

Zweet

Heb je het deze dagen zwaar, dan kan dat liggen aan je zweetklieren. Als je niet zo makkelijk zweet, kun je de warmte namelijk minder goed kwijt. “Onze huid heeft normaal gesproken een temperatuur van zo’n 30 graden,” legt hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen van de Vrije Universiteit uit aan Trouw. “Met de hitte kan de huid de 35 graden aantikken door de bloedvaten te verbreden. Op die manier staan deze vaten meer warmte af.” Loopt de omgevingstemperatuur op tot boven de 35 graden, dan moet je het hebben van transpiratie om je lichaam af te koelen. Op dat moment wordt er dus veel gevraagd van je zweetklieren.

Per persoon hebben we gemiddeld zo’n twee tot drie miljoen zweetklieren; mannen iets meer dan vrouwen. Heb je er minder, dan is de kans groot dat je niet genoeg transpireert om écht hoge temperaturen aan te kunnen.

Lees ook: Hitte-uitputting: wat is het, hoe herken je het en wat doe je eraan?

Warmte-intolerantie

Maar het kan ook zo zijn dat je wel een normaal aantal zweetklieren hebt, maar toch niet genoeg zweet. Dat komt meestal door de hypothalamus. De hypothalamus in je hersenen is verantwoordelijk voor het regelen van je lichaamstemperatuur. Op koude dagen zorgt deze ervoor dat je kippenvel krijgt om warmte vast te houden; op warme dagen stuurt de hypothalamus een seintje naar je lichaam om te gaan zweten. Wanneer er problemen zijn met dit stukje van de hersenen, bijvoorbeeld bij hersenletsel, een hersentumor of MS, gaat er dus iets mis in de aansturing van je zweetklieren. Dat kan leiden tot oververhitting, duizeligheid, vermoeidheid of in ernstige gevallen bewusteloosheid.

Er zijn ook andere oorzaken dat mensen niet goed tegen de warmte kunnen, bijvoorbeeld door overgewicht of een te hoge bloeddruk. Ook mensen met de ziekte van Lyme, POTS, een te snel of juist te traag werkende schildklier en bepaalde medicatie hebben het extra zwaar met dit weer.

Wat te doen

Ja, we geven toe dat het misschien wat standaardadviezen zijn. Maar ze zijn niet voor niets zo populair. Omgaan met warmte, vooral als je er niet goed tegen kan, begint bij het drinken van voldoende water en andere koele dranken. Daardoor zweet je gemakkelijker, en koel je dus sneller af. “Je hoort weleens dat je beter hete thee of soep kunt nemen met dit weer, dat zou de moeilijke zweters net het zetje kunnen geven om tóch te transpireren. Maar water met ijsblokjes lijkt toch zinniger,” vertelt Daanen.

Daarnaast is het een kwestie van ruimten met een airconditioning opzoeken, en niet te veel buiten in de hitte zijn. Moet je wel naar buiten? Draag dan katoenen kleding die goed kan ademen, en zorg dat je voldoende drinken meeneemt. Mocht je vaak last hebben van de warmte, dan is het volgens Daamen geen slecht idee om airconditioning aan te schaffen. “In de winter stoken we ons warm, maar in de zomer staat de airco vanwege het milieu uit. Terwijl het voor sommige mensen echt belangrijk is; even wat verlossing.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw, NU, Mens & Gezondheid
Beeld | iStock

Ook interessant