Nieuws

Meer last van de warmte dan een ander? Hier komt het door

meer-last-van-ander.jpg

Terwijl de een intens geniet van de warmte, kan het voor de ander niet snel genoeg voorbij zijn. Blijf je het liefst binnen, in een zo koud mogelijke kamer? Zit je alleen maar te wapperen met een oud tijdschrift terwijl je in het koelste stukje schaduw ontspant met de nieuwste Margriet? Of kun je juist niet wachten tot het kwik (ver) boven de 25 graden komt?

Toch gek. Waarom kan je man prima tegen de hitte en jij niet (of precies andersom)? Als de temperaturen oplopen, voelt het voor hem misschien als een aangename 20, 21 graden. Hoe kun jij dan het idee hebben dat het broeierig, benauwd en drukkend is en minstens een graad of 30? Waarom reageren we zo verschillend op de warmte? En voor degenen die het niet uithouden met dit weer: hoe kun je ervoor zorgen dat je het nét iets minder heet hebt?

Zweet

Heb je het deze dagen zwaar, dan kan dat liggen aan je zweetklieren. Degenen die niet gemakkelijk transpireren kunnen de warmte minder goed kwijt. “Onze huid heeft normaal gesproken een temperatuur van zo’n 30 graden,” legt hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen van de Vrije Universiteit uit aan Trouw. “Met de hitte kan de huid de 35 graden aantikken door de bloedvaten te verbreden. Op die manier staan deze vaten meer warmte af.”

Loopt de omgevingstemperatuur op tot boven de 35 graden, dan moet je het hebben van transpiratie om je lichaam af te koelen. Op dat moment wordt er dus veel gevraagd van je zweetklieren. Per persoon hebben we er gemiddeld zo’n twee tot drie miljoen. Maar dat kunnen er dus ook minder zijn, waardoor je niet voldoende transpireert. Je lichaam kan de hitte dan minder goed verdragen. Bij sommige mensen is er een andere reden: als er bij jou iets misgaat in de aansturing van je zweetklieren zorgt dat ervoor dat je het een stuk warmer hebt dan je gezelschap.

Wat te doen

Gelukkig heeft de deskundige wel een aantal tips voor degenen die wapperend en zwetend in de schaduw zitten. “Standaardadviezen,” begint Daanen. “Veel drinken, want dan transpireer je gemakkelijker. Het liefst koele dranken. Je hoort weleens dat je beter hete thee of soep kunt nemen met dit weer, dat zou de moeilijke zweters net het zetje kunnen geven om tóch te transpireren. Maar water met ijsblokjes lijkt toch zinniger.” Daarnaast is het een kwestie van ruimten met een airconditioning opzoeken. Misschien een open deur, maar volgens Daanen wordt dat apparaat in Nederland onderschat. “We maken er  niet veel gebruik van wegens het milieu, terwijl we in de winter wél de verwarming lekker hoog zetten om het niet koud te hebben.” Gebruik ‘m, zo luidt het advies van de hoogleraar thermofysiologie. “Voor sommige mensen is wat verlossing bij deze hitte echt belangrijk.”

Bron | trouw.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe je zelf een optische ooglift kunt toepassen met alleen oogschaduw en mascara.

Ook interessant