Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bizar: Duitse tandarts trekt de langste tand ter wereld

bizar-duitse-tandarts-trekt-de-langste-tand-ter-wereld.jpg

De uitdrukking ‘met lange tanden eten’ heeft over het algemeen geen positieve lading. Maar voor de Duitser Mijo Vodopijja hebben lange tanden iets moois opgeleverd. Toen hij vorig jaar met pijn bij de tandarts kwam, bleek namelijk dat één van zijn tanden een vermelding waard is in het Guinness Book of Records.

Een gemiddelde mensentand is niet langer dan 20 millimeter. Tandarts Max Lukas uit Offenbach zag dan ook gelijk dat er iets bijzonders was aan het gebit van zijn patiënt. “Hij kwam met een gezwollen bovenkaak. Ik wilde zeker weten dat het een ontsteking was en besloot daarom een röntgenfoto te maken. Toen werd duidelijk dat het niet om een gewone tand ging. De hoektand van Mijo was maar liefst 3,72 centimeter lang. Bijna driekwart van de lengte van de tand was de wortel onder de tandvleesrand.

Lastig trekken

De ontsteking van de tand bleek echter slecht nieuws. “Behandeling was niet mogelijk. De tand moest worden getrokken”, verklaart de tandarts aan de Duitse media. Door de grootte van de tand bleek dat nog geen gemakkelijk klusje. De tand dreigde halverwege bijna af te breken, maar uiteindelijk kreeg de tandarts het toch voor elkaar om ‘m in zijn geheel te verwijderen.

Langste tand ter wereld

Hoewel de tand vorig jaar al werd getrokken, duurde het een jaar voordat bleek dat de tand officieel de langste ter wereld was. Na veel onderzoeken, second opinions en tests kreeg tandarts Lukas afgelopen week bevestiging dat hij nu wereldrecordhouder is: hij heeft de langste tand ter wereld getrokken. De notering overtrof de vorige meting met een halve centimeter. De op één na langste tand ter wereld is 3,22 cm en werd gemeten in India.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant