Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De zomer staat voor de deur: volgende week grote kans op eerste landelijke hittegolf

landelijke-hittegolf-zomer-strandlandelijke-hittegolf-zomer-strand.jpg

Vond je de afgelopen dagen wel erg heet, geniet de komende dagen dan nog maar even van koelere temperaturen. Vanaf vrijdag staat ons hoogstwaarschijnlijk een regionale tot misschien wel de eerste landelijke hittegolf te wachten. We kunnen begin deze week nog de nodige regenbuien verwachten, maar daarna kun je je badpak met temperaturen tussen de 35 tot zelfs 38 graden weer uit de kast trekken. 

Waterijsjes, zonnebrand, waaiers en de ventilator in de aanslag: de tropische hittegolf is in aantocht. 

Hittegolf vanaf vrijdag

De komende dagen zal de temperatuur afnemen naar 20 graden aan de kust, tot 24 graden in het zuid-oosten van het land. Aanstaande week kun je daarmee gelukkig ook even bijkomen van de warme nachten en wat koelere slaapkamer temperaturen verwachten. Ook staat ons hier en daar een buitje en zelfs kans op hagel en onweer te wachten. Toch is dit maar van korte duur, want vanaf woensdag neemt de temperatuur geleidelijk weer toe en stijgt het kwik op donderdag al naar zo’n 28 graden. Volgens Brian Verhoeven, meteoroloog van Buienradar, kunnen we vanaf vrijdag temperaturen boven de 30 graden verwachten en daarmee zit de kans op een hittegolf er volgens hem dik in. 

Tropische temperaturen 

Er is pas officieel sprake van een hittegolf als het minimaal vijf dagen achter elkaar 25 graden of hoger is. Daarvan moet het minstens drie dagen een tropische temperatuur van 30 graden of warmer zijn. Mocht het kwik aankomend weekend echt flink stijgen, dan hebben we volgens Buienradar te maken met de eerste landelijke hittegolf van dit jaar. De eerdere hittegolf in juni blijf bij een regionale golf.

Lees ook
18 afkoeltrucjes om lekker te slapen tijdens een hittegolf

De zomer is begonnen

In de maand juli hebben we een paar zomerse dagen gehad, maar het bleef erg wisselvallig. Daarnaast was dit, kijkend naar andere jaren, een koelere zomermaand dan normaal. Maar met deze weersvoorspellingen in het verschiet lijkt augustus de zomer weer flink in te halen. Ook na de hittegolf aanstaand weekend zal de zon nog blijven schijnen en de warmte aanhouden. Ook de kans op neerslag blijft vanaf volgend weekend klein.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Buienradar, RTL Nieuws, AD
Beeld | iStock

Margriet 33 ligt in de winkel! In dit nummer staat een exclusief interview met schrijfster Lucinda Riley (van de 7 zussen), een dossier overgewicht kwijtraken, 31 tips voor een gelukkige zomer en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant