Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In dít land worden tampons en maandverband volledig gratis

in-dit-land-worden-tampons-en-maandverband-volledig-gratis.jpg

Hoewel de meeste vrouwen over het algemeen genoeg geld hebben om menstruatieproducten, zoals tampons en maandverband te kopen, zijn er ook genoeg vrouwen die hier niet de financiële middelen voor hebben. In Schotland is daarom eerder deze week een bijzonder wetsvoorstel ingediend én goedgekeurd.

Vrouwelijke hygiëneproducten, zoals tampons en maandverband, zullen daar binnenkort volledig gratis worden aangeboden.

Geen enkele stem tegen

Het wetsvoorstel kreeg de naam ‘Period Products’ en werd door maar liefst 112 parlementsleden goedgekeurd. Sterker nog: het kreeg zelfs geen enkele stem tegen. Het doel van het wetsvoorstel is om tampons en maandverband gratis beschikbaar te stellen in ontmoetingscentra, jeugdclubs en apotheken. Vooral voor vrouwen met beperkte financiële middelen is dit goed nieuws: het betekent dat ze voortaan nooit meer zonder dergelijke hygiëneproducten hoeven te zitten.

Lees ook: zóveel geld zijn we gemiddeld kwijt aan ongesteld zijn

“Niet correct”

Als het aan parlementslid Alison Johnstone had gelegen, was het wetsvoorstel er al veel eerder door gekomen. “Hoe komt het dat toiletpapier wel wordt beschouwd als een noodzakelijk product, maar hygiëneproducten niet? Financieel gestraft worden voor een natuurlijke, lichamelijke functie is niet correct’, aldus Johnstone.

“Geen luxeproducten”

Hoewel het wetsvoorstel nog wel definitief moet worden goedgekeurd door het Schotse deelparlement, wijst alles erop dat vrouwen in Schotland binnenkort niet meer hoeven te betalen voor hun menstruatieproducten. “Dit is alweer een mijlpaal voor het normaliseren van menstruatie. Het zijn geen luxeproducten. Niemand in Schotland zou ze mogen missen”, aldus Monica Lennon, de initiatiefnemer van het wetsvoorstel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant