Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Laboratorium voor coronatesten per direct gesloten: veiligheid niet op orde

lab-voor-coronatesten-gesloten.jpg

Na een bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan het laboratorium voor coronatesten van PCRtestNederland moet deze organisatie de deuren voorlopig gesloten houden. Het commerciële testbedrijf mag de komende tijd geen analyses op monsters van neus- en keelswabs meer uitvoeren van de inspectie. 

Het IGJ spreekt zelfs over acute en ernstige risico’s. 

Laboratorium voor coronatesten gesloten

Volgens de inspectie is het laboratorium van PCRtestNederland niet geschikt voor het vaststellen van de resultaten van coronatesten. Zo bleek het laboratorium bijvoorbeeld niet gecertificeerd. Daarnaast kon PCRtestNederland niet aantonen dat de medewerkers goed opgeleid waren voor het werk dat zij deden. Ook bleek de inrichting van het lab niet geschikt om de analyse van de coronatesten uit te voeren. Dat zorgt volgens het IGJ voor acute en ernstige risico’s voor de veiligheid en kwaliteit van de testen van de organisatie. 

Volgens de IGJ is het achteraf niet vast te stellen of dit ook heeft geleid tot verkeerde diagnoses in het laboratorium. 

Een week dicht 

De organisatie heeft teststraten in onder andere Groningen, Amsterdam, Lelystad, Den Haag, Breda, Eindhoven en Maastricht. Het laboratorium waar de coronatesten verwerkt worden, dat door de inspectie is gesloten, staat in Amsterdam. Het bevel van de inspectie ging per direct in. Daarmee is het lab voor coronatesten sinds 8 februari voor één week gesloten. Mocht het nodig zijn, dan kan de minister dit bevel verlengen, laat Margreeth Fernout van de inspectie aan NH Nieuws weten. De in totaal zestien testlocaties van de organisatie mogen wel openblijven. 

Lees ook: Geen wattenstaafje in je neus meer: GGD neemt blaastest officieel in gebruik

Reactie van PCRtestNederland

PCRtestNederland laat weten met ontsteltenis te hebben gehoord van het besluit van de IGJ. De organisatie geeft aan dat hun testmethode in andere landen wel gevalideerd is, en dat zij uitsluitend werkzaamheden verrichten onder het toezicht van een geregistreerd medisch microbioloog. PCRtestNederland laat ook weten dat zij de samenwerking aangaan met een ander laboratorium, aangezien zij de testen in het onlangs gesloten lab niet meer kunnen verwerken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NOS, NH Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant