Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Laatste wens overleden nagellakheld Tijn (6) gaat in vervulling

3fm-serious-request-glazen-huis-in-breda.jpg

Het is hem gelukt. Nagellakheld Tijn Kolsteren (6), die vorig jaar overleed aan de gevolgen van hersenstamkanker, heeft met zijn eigen nagellaklijn genoeg geld ingezameld om een speciale robot naar Nederland te halen. Hiermee hebben andere kinderen met dezelfde zeldzame ziekte wél een kans op overleving.

Ken je Tijn nog? Het ongeneeslijk zieke jongetje haalde in 2016 voor 3FM Serious Request meer dan 2,5 miljoen euro op met zijn nagellakactie. Vorig jaar introduceerde hij zijn eigen nagellaklijn om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan: hij wilde 1 miljoen euro voor stichting Semmy inzamelen, zodat deze een speciale robot naar Nederland kon halen. Die robot kan de medicijnen direct in de tumor injecteren, waardoor ze gerichter hun werk kunnen doen en kinderen met hersenstamkanker weer beter kunnen lopen, praten en zien. Jaarlijks worden tien kinderen in Nederland getroffen door de slopende, nu nog ongeneeslijke ziekte.

‘Dubbel gevoel’

Met Tijns nagellak werd meer dan een miljoen euro opgehaald, waardoor het nu inderdaad mogelijk is om de robot naar Nederland te halen. Voor de moeder van Tijn is het wel erg dubbel. “Het is een heel dubbel gevoel dat die robot er nu is,” zegt Jolanda Kolsteren tegen RTL Nieuws. “Aan de ene kant had ik gehoopt dat hij er op tijd was geweest om Tijn te helpen, hoewel we van tevoren wisten dat dat nooit zou lukken. Nu hoop ik dat zo veel mogelijk kinderen en volwassenen er heel gelukkig van worden, omdat zij het wel overleven.”

Tijn overleed vorig jaar op vrijdag 7 juli, de dag dat zijn nagellakactie officieel was afgelopen.

Genezing kan nog jaren duren

Het duurt nog minstens een halfjaar voordat de machine in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht komt te staan. Of de nieuwe machine kinderen ook echt kan genezen van hersenstamkanker, is nog onduidelijk. Kinderarts-oncoloog Gertjan Kaspers van het VUmc hoopt in elk geval van wel. “Maar dat kan jaren duren,” relativeert hij. “We moeten de machine leren te gebruiken. Welke medicijnen moeten we precies inbrengen? Is het goed om er ook bij te bestralen? Het kost veel tijd om uit te zoeken wat het beste is.”

Tijn in 2016 bij 3FM Serious Request 

Foto’s | ANP

Lees ook

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?
Wat moet je doen als er bij je wordt ingebroken terwijl je thuis bent?
Zeven makkelijke manieren om meer geld over te houden

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant