Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Peter R. de Vries in z’n allerlaatste interview: ‘In mijn jeugd ben ik het bangst geweest’

laatste-interview-peter-r-de-vries.jpg

Ze waren partners in crime, Peter R. de Vries en Kees van der Spek. 17 jaar letterlijk en 25 jaar lang figuurlijk. Anderhalve week voor de aanslag, namen de vrienden samen nog een podcast op. Dat bleek Peters laatste interview ooit te zijn.

Kees besloot er een documentaire voor Videoland van te maken, met oude en nooit eerder vertoonde archiefbeelden, bloopers en mooie anekdoktes over Peter. En in zijn laatste interview, dat na zijn laatste tv-interview plaatsvond, deed Peter zelf ook nog een aantal mooie uitspraken.

Het laatste interview met Peter R. de Vries

Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten. Hij vocht voor zijn leven, maar blies op 15 juli zijn laatste adem uit. Het slechtste nieuws dat je over je vader, partner en vriend kunt krijgen. Zo ook Kees van der Spek, die zijn goede vriend op 24 juni nog sprak voor een podcast. Ze haalden samen herinneringen op aan de reizen die ze maakten en zaken die ze onderzochten. Van dat laatste interview en die nooit eerder vertoonde beelden, is nu een mooie documentaire te zien. “Het laat Peter zien van een kant die wij alleen kennen van achter de schermen”, hoor je Kees in het begin van Het Laatste Interview Met Peter R. zeggen. “Dus niet die strenge, gefocuste Peter, maar Peter zoals hij echt was: een man waar je behoorlijk mee kon lachen.”

Geen spijt

Want hoe zwaar de zaken ook waren waar Peter en Kees in doken, lachen deden ze. Dat blijkt ook wel uit de bloopers. En óf er weleens iets misging. Goed mis, ook wel. Maar spijt? Dat had Peter vrijwel nooit. Hij gaf toe dat hij mensen wel eens te hard of juist te mild had aangepakt, maar: “Alles wat ik doe, doe ik meestal weloverwogen”, vertelde Peter die 24 juni nog aan Kees. “Ik ben niet impulsief. Als ik iets doe, heb ik daarover nagedacht. Dat wil niet zeggen dat alles goed uitpakt. Maar omdat ik die keuze destijds willens en wetens gemaakt heb, ben ik er niet van om als het fout loopt te gaan janken: ‘Ik heb spijt, had ik het maar anders gedaan’. Nee, verkeerd uitgepakt, jammer dan, niet over janken.”

Lees ook:
Peter R. de Vries schreef afscheidsbrief: ‘Die mochten we alleen openen als hem iets overkwam’

‘Tien keer mooier dan die Emmy Award’

Draaien in het buitenland vond Peter fantastisch. Niet alleen vanwege het avontuur: “Niemand herkende mij daar, wat voor mij vaak ook een verademing was. Ik kon gewoon over straat, overal staan waar ik wilde.” En die Emmy Award voor hun documentaire over Joran van der Sloot en Natalee Holloway? Dat was heel bijzonder, maar: “Het meest trots ben ik op onze strijd in de Puttense moordzaak“, zei Peter daarover. “Dat vind ik tien keer mooier dan die Emmy.”

Peter R. de Vries en Kees van der Spek
Peter R. de Vries en Kees van der Spek bij de uitreiking van de Beeld en Geluid Awards in 2009. Hij had hier een blauw oog door een klap van drugshandelaar Steve Brown. (Foto: Brunopress)

Angst

Peter heeft recht in de ogen van zware criminelen gekeken en in het buitenland in gevaarlijke achterbuurten rondgelopen. Maar wanneer hij het bangst was? “Dat zal in mijn jeugd geweest zijn”, vertelde hij aan Kees. Lachend: “Toen ik met een heel slecht rapport naar huis liep en dacht: wat nu?” En dat onderstreept natuurlijk weer wat zijn levensmotto was: on bended knee is no way to be free.

‘Zonder Peter was ik nooit de mens geweest die ik nu ben’

Peter mistte het nog weleens, dat reizen. Als Kees in de podcast oppert om zoiets nog eens te doen aangezien ze allebei bij RTL werken, blijkt dat Peter dat ook wel zag zitten. Al was hij er natuurlijk veel te druk voor, als kroongetuige en met nog lopende zaken. Dat plan gaat er nu dus nooit meer van komen. Maar Peter heeft ook op Kees een onuitwisbare indruk achtergelaten. “Zonder Peter was ik nooit de mens geweest die ik nu ben”, zegt hij.

Tranen

Kees was donderdagavond in Beau om te praten over de documentaire. Hier vertelde hij onder meer dat Royce en Kelly, de kinderen van Peter, de documentaire ‘heel mooi’ vonden. En toen hield Beau van Erven Dorens het niet droog. Aan het eind van het interview, werd het de presentator even te veel.

Het Laatste Interview Met Peter R. is een documentaire met een lach en een traan. Je kunt het hier bekijken.

Bron | Het Laatste Interview Met Peter R. (Videoland)
Beeld | Brunopress

Margriet 54/55 ligt in de winkel! Dit is het dikste nummer van het jaar en staat helemaal in het teken van de feestdagen en het einde van het jaar. Zo spreken we met dé gezichten van 2021 – onder andere Jan Dulles en Kasja Ollongren – en delen we de lekkerste recepten om lekker te bakken tijdens kerst. Ook lees je in deze Margriet de jaarhoroscoop voor 2022 én de mooiste kerstherinneringen. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant