Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kun je je minder goed concentreren? Probeer deze olie eens

vrouw-geconcentreerd.jpg

Heb je af en toe moeite om je te concentreren? Misschien is rozemarijnolie de oplossing. Dit huis-tuin-en-keukenmiddel lijkt de concentratie en het geheugen te kunnen verbeteren. Het is wetenschappelijk onderzocht!

Onderzoekers van de Britse Northumbria University lieten twee groepen proefpersonen in twee verschillende ruimtes opdrachten doen. In de ene kamer waren een paar druppels rozemarijnolie verspreid, de andere ruimte was niet voorzien van een geur. In totaal deden 66 gezonde deelnemers mee aan het onderzoek, zo meldt gezondheidsnet.nl.

Vervolgens voerden de respondenten diverse geheugentesten uit. Zo verstopten ze objecten die ze later weer moesten terugvinden en op een bepaald tijdstip aan de onderzoeksleider moesten overhandigen. Als de respondenten dit niet zelf onthielden maar eraan moesten worden herinnerd, ging hun score omlaag.

Concentratie cineool

Ook werd het bloed van de respondenten onderzocht, dit om te zien of de concentratie 1,8-cineool – dat in rozemarijn zit – was toegenomen. Eerdere onderzoeken toonden aan dat rozemarijn ons geheugen beïnvloedt.

De proefpersonen die de opdrachten uitvoerden in de ruimte waarin rozemarijnolie verspreid was, bleken beter te scoren. Ze onthielden beter wat ze moesten doen en op welk tijdstip. Zij bleken ook een hogere concentratie 1,8-cineool in hun bloed te hebben, dus de stof komt daadwerkelijk in het lichaam terecht.

Prospectieve geheugen

De geur van rozemarijn verbetert het zogeheten prospectieve geheugen. Dit geheugen heb je nodig om dingen te onthouden die in de toekomst plaatsvinden of die je gepland hebt. Het gaat dan om zaken als onthouden dat je altijd op een bepaald tijdstip je medicijnen moet innemen of bedenken dat je straks nog een verjaardagskaart moet posten.

De resultaten van het onderzoek zijn eerder gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de British Psychological Society.

Maak de olie zelf!

Voel je wel wat voor zo’n natuurlijk geheugensteuntje? Rozemarijnolie is onder andere te koop bij de natuurwinkel. Je kunt de olie ook zelf maken. Onderstaand stappenplan is afkomstig van weckenonline.eu.

Gebruik gedroogde rozemarijn. Hiervoor kun je een voedseldroger gebruiken, ook kun je de rozemarijn buiten laten drogen of op een lage temperatuur in de oven drogen.

1. Doe de gedroogde rozemarijn in een glazen pot die je luchtdicht kunt afsluiten. Vul de pot met koudgeperste zonnebloemolie totdat de rozemarijn onder staat.

2. Laat de pot minstens drie weken staan.

3. Je kunt nu de olie zeven met een neteldoek of je kunt de rozemarijn in de fles laten zitten. Zet de rozemarijnolie weg op een donkere plaats. Hierna is hij klaar voor gebruik.

Druppel op een aantal wattenbolletjes of -schijfjes wat rozemarijnolie en leg ze in je woon- of werkkamer. Grote kans dat je je beter kunt concentreren en dat je geheugen nét even beter werkt!

Bronnen | gezondheidsnet.nl en weckenonline.eu
Foto | iStock

Slimme tip: in onderstaande video wordt uitgelegd hoe je kunt fietsen in een rok of jurk zonder dat die tussen je spaken wappert. Handig!

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant