Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Ernst Kuipers: ‘Avondklok heeft geen enkel effect gehad op ziekenhuisopnames’

avondklok-heeft-geen-effect-gehad-op-ziekenhuisopnames.jpg

De eerste versoepelingen rondom de coronamaatregelen gingen woensdag in, wat onder andere het einde van de avondklok betekende. Dat we de afgelopen drie maanden tussen 21.00 uur (later 22.00 uur) en 04.30 uur binnen moesten blijven had moeten leiden tot minder besmettingen, waardoor ook de druk op de ziekenhuizen af had moeten nemen.

Toch heeft de avondklok volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), geen enkel effect gehad op de ziekenhuisopnames. Volgens hem ging het om een “ongecontroleerd experiment”. Het RIVM is stomverbaasd over de uitspraak, laten ze donderdag weten.

Effect van de avondklok op ziekenhuisopnames 

Het was de bedoeling dat met de invoering van de avondklok het aantal ziekenhuisopnames met 10 procent zou dalen. Ernst Kuipers liet woensdagavond bij talkshow Beau weten dat die doelstelling niet is gehaald. Zowel bij de invoering als het opschuiven van de tijd van de avondklok zagen ze in het aantal ziekenhuisopnames geen effect. 

‘Ongecontroleerd experiment’

Volgens Kuipers, die in januari pleitte voor de invoering van de avondklok, was dit een essentieel “ongecontroleerd experiment”. De LNAZ-voorzitter wil daarom ook niet zeggen dat de avondklok voor niets is geweest. Er moest iets gebeuren, omdat er steeds nieuwe coronavarianten in ons land bij kwamen, waarbij de verspreiding sneller ging.

Denk bijvoorbeeld aan de Britse variant; daarbij nam de R-waarde met 30 tot 40 procent toe. Toch zitten we volgens Kuipers ondanks die avondklok van de afgelopen maanden op het grootste aantal besmettelijke personen tot nu toe.

Lees ook: Onderzoek: ‘Na één coronavaccinatie al helft minder besmettingen binnen gezin’

Betere registratie vaccinaties 

De LNAZ-voorzitter liet in de talkshow wel weten blij te zijn met het stijgende aantal vaccinaties, maar pleitte wel voor het beter registeren van gevaccineerden. Als je gevaccineerd bent, moet je toestemming geven om geregistreerd te worden. “Geef alsjeblieft toestemming, zeg ja, want die informatie is echt relevant”, riep Kuipers op.

Reactie van het RIVM 

Het RIVM zegt verbaasd te zijn over de uitspraken van Kuipers over de avondklok. “Wij weten niet waar Kuipers zich op baseert. Wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd”, aldus een woordvoerder tegen Nu.nl. “Onze beste inschatting vooraf was dat de gecombineerde maatregel van de avondklok en de eenpersoonsbezoekregeling een reductie van ongeveer tien procent zou opleveren,” aldus de zegsman van het RIVM. “We kijken nu of we daar berekeningen op los kunnen laten om daar nog een preciezer netto-effect uit te distilleren. Maar die hebben we nu nog niet.”

Bron | Beau, NU.nl
Beeld | ANP

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant