Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het is Nationale Krokettendag: zó herken je een goede kroket

het-is-nationale-krokettendag-zo-herken-je-een-goede-kroket.jpg

Het is vandaag Nationale Krokettendag. Hét excuus om er eentje te eten natuurlijk, maar waar is een goede kroket nou eigenlijk aan te herkennen?

Het AD vroeg het aan Dennis van Asselt, snackexpert van Snackkoerier.

Nationale Krokettendag

Nationale Krokettendag stamt uit 2014 en het is dus nog maar de zesde keer dat deze dag ‘gevierd’ wordt. Het was in dat jaar namelijk de dag dat Het krokettenboek van Johannes van Dam verscheen. De in 2013 overleden culinair journalist had een grote voorliefde voor kroketten. Het was zijn favoriete snack, al wilde hij wel altijd even benadrukken dat de ‘croquette’ van oorsprong helemaal geen tussendoortje was, maar een chique voorgerecht dat in de hoogste kringen werd opgediend. Om zijn liefde voor dit ‘chique’ gerecht een ode te brengen, bracht hij een boek uit. En hoewel dit boek mooi beschrijft hoe je de perfecte kroket zelf maakt, halen de meeste mensen ‘m liever gewoon bij de snackbar.

Krokant korstje

Ben je in de cafetaria en sta je op het punt om een kroket te bestellen? Let er dan bij je keuring vooral op of je kroket een krokant korstje heeft. Volgens snackexpert Van Asselt is dat belangrijk. Het korstje moet niet te dik en niet te dun zijn, en daarnaast moet de vulling de juiste structuur hebben. “Die moet smeuïg zijn. Hij mag niet uit elkaar vallen.”

Lees ook
Waarom houden we zo van patat en kroketten?

Bouillonsmaak

Van Asselt vertelt ook hoe de smaak van een goede kroket is, namelijk: een bouillonsmaak. Ook heeft een klassieke kroket volgens hem blokjes of draadjes vlees. “Niet dat een vegetarische variant per se slecht is. Er zijn ook kroketten met nepvlees erin en die zijn ook lekker. Ze worden steeds beter.”


Bron | AD, NRC
Beeld | iStock

Meer lezen over lekker eten? Dat kan in de Margriet Lekker Eten special. Bestel ‘m hier.

Ook interessant