Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kritiek op déze uitzondering voor koning Willem-Alexander

waarom-er-de-nodige-kritiek-klinkt-op-koning-willem-alexander-margriet.jpg

Hoewel Landgoed Kroondomein Het Loo niet van koning Willem-Alexander is, krijgt hij er jaarlijks wel een subsidie van zo’n 4,7 miljoen euro voor om het te onderhouden. Het feit dat het park dit najaar weer drie maanden dicht gaat, zorgt in de Tweede Kamer voor de nodige vragen.

Voor andere subsidieontvangers geldt namelijk dat ze een terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek. Waarom doet koning Willem-Alexander dit dan niet, maar krijgt hij wel subsidie?

Discussie over jaarlijkse sluiting van park Het Loo

D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen weten hoe het nu precies zit met de toegang van de koning tot het natuurpark in de Veluwe. Het park was ooit van de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, Wilhelmina, maar zij heeft het Kroondomein in 1959 aan de Staat gegeven. De koning heeft nog wel het vruchtgebruik, wat betekent dat hij er gebruik van kan maken. Ook krijgt hij jaarlijks voor het onderhoud van het park een subsidie van 4,7 miljoen euro van de overheid. Al jaren is er een discussie over het feit dat een groot deel van het park van 15 september tot 25 december gesloten is voor het publiek, terwijl de koning dus overheidsgeld krijgt om het park op orde te houden.

Meerderheid Tweede Kamer wil Kroondomein hele jaar open

Voor andere subsidieontvangers geldt dus dat ze een terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek, wat de koning niet doet. D66, de PvdD en de stichting Faunabescherming vinden dan ook dat hij niet zomaar de hekken kan dichtgooien. Het is overigens niet de eerste keer dat er hierover wordt gediscussieerd. Vorig jaar steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie om het Kroondomein het hele jaar voor publiek toegankelijk te maken.

‘Beschermen van persoonlijke levenssfeer van koning Willem-Alexander’

Het kabinet is het hier echter niet mee eens, zo blijkt uit de antwoorden van demissionair minister Carola Schouten van Landbouw. Op basis van bepaalde subsidievoorwaarden zou het afsluiten van het Kroondomein namelijk wel degelijk kunnen en mogen. De minister zegt dat er een verband is ‘met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de koning’, maar hier wordt verder geen uitleg bij gegeven. Het is dus nog onduidelijk waarom het park in de herfst drie maanden dicht is. Eerst beweerde Schouten namelijk dat faunabeheer de reden was. Maar toen bleek uit stukken dat het ging om koninklijke jacht. In oktober praat de Tweede Kamer opnieuw over subsidie die naar de koning gaat. En dan zal Kroondomein Het Loo zeker ook ter sprake komen.

Paleis Het Loo

Even voor de duidelijkheid: Paleis Het Loo valt níet onder het Kroondomein en is dus niet een van de paleizen die door de staat aan de koning ter beschikking worden gesteld. Het paleis is een museum, dat van het ministerie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks een bedrag ontvangt. Koning Willem-Alexander heeft hier dus verder niks mee te maken en kan het paleis ook niet sluiten wanneer hij wil.

Bron | NOS
Beeld | Brunopress

Ook interessant