Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom er kritiek is op het interieur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

koning-willem-alexander-en-koningin-maxima-interieur-kritiek-margriet.jpg

Een tijdje geleden konden we zien hoe prachtig paleis Huis ten Bosch is geworden, maar deze week is er de nodige controverse ontstaan over de verbouwing hiervan. Koning Willem-Alexander blijkt namelijk niet zelf betaald te hebben voor de inrichting van de privévertrekken daar, terwijl hij wél jaarlijks een onkostenvergoeding krijgt van bijna 5 miljoen euro voor dergelijke kosten.

Dit blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad.

Flink prijskaartje, koning Willem-Alexander

Volgens de krant heeft de overheid alle kosten van de verbouwing van het paleis op zich genomen en maakte het daarbij geen onderscheid tussen zakelijke en privékamers. Het paleis werd voor maar liefst 63 miljoen euro verbouwd. De rekening hiervan kwam volledig voor de rekening van de overheid, terwijl de koning wel meebesliste over het interieur. Daar schakelde hij zelfs designers voor in en die hebben natuurlijk ook een behoorlijk prijskaartje.

Onduidelijkheid over precieze kosten

Opvallend genoeg kan en wil het verantwoordelijke ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen hoeveel de inrichting van de woonvertrekken precies heeft gekost. Volgens het ministerie is nooit apart bijgehouden wat de verbouwing van de privéruimten in totaal heeft gekost. Ook willen ze niets kwijt over de losse kostenposten, vanwege de privacy van de koninklijke familie.

Geen transparantie

Eén ding is echter wel zeker, en dat is dat de koning een jaarlijkse onkostenvergoeding van bijna 5 miljoen euro krijgt. Dat geld is onder meer bedoeld voor dergelijke uitgaven. Volgens koningshuisverslaggever Kysia Hekster zou de koning het ook zeker kunnen betalen uit zijn onkostenvergoeding, maar zijn hier geen duidelijke afspraken over gemaakt. “Wat ergernis kan opwekken, is dat het allemaal zo geheimzinnig gaat. Dan krijgen mensen de indruk dat er iets niet klopt. Het ontbreekt aan transparantie.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NOS
Beeld | Brunopress

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant