Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Alle coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht: pas in juni eventueel versoepelingen

coronamaatregelen-blijven-van-kracht-geen-versoepelingen-margriet.jpg

Het gebruikelijke zondagse overleg op het Catshuis heeft helaas geen positief nieuws opgeleverd: volgens Haagse bronnen ziet het kabinet geen ruimte om op dit moment de coronamaatregelen te versoepelen. De besmettingscijfers liggen hiervoor nog te hoog.

De besluiten zijn overigens nog niet definitief, want pas vanavond is er een nieuwe persconferentie met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Toch lijkt de kans op versoepelingen héél klein. “De cijfers zijn gewoon te slecht,” zo vertelt een Haagse bron.

Geen versoepelingen

Tijdens de vorige persconferentie was Mark Rutte nog optimistisch. Hij sprak toen de verwachting uit dat de terrassen mogelijk in het paasweekend weer open konden gaan. Helaas laten de huidige besmettingscijfers daar nog geen ruimte voor. Ook andere versoepelingen die op tafel lagen, zoals het afschaffen van de avondklok, het deels weer openen van het hoger onderwijs en meer ruimte voor de detailhandel, gaan niet door. Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wél meer perspectief is. Maar dit zou waarschijnlijk ergens halverwege mei of begin juni zijn.

Lees ook: Moet je tóch een vaccinatie halen als je het coronavirus al hebt gehad?

Besmettingscijfers

De besmettingscijfers liggen al een aantal dagen boven de 7000 en ook het ‘reproductiegetal’ is te hoog. Honderd besmette mensen steken nu gemiddeld 113 anderen aan. Vooral jongeren blijken momenteel besmet te raken. Hoewel zij over het algemeen niet snel ernstig ziek zullen worden van corona, is er wel de angst dat zij meer kwetsbare mensen aansteken.

Sceptische OMT-leden

Het nieuws dat er voorlopig geen versoepelingen komen is niet helemaal onverwacht. Zondag lieten verschillende OMT-leden namelijk ook al weten dat zij hier voorlopig geen ruimte voor zien. Zo gaf viroloog Menno de Jong tijdens een interview met AT5 aan dat het onverstandig was om verder te versoepelen Het openen van terrassen zou volgens hem nog ‘een brug te ver zijn’. Ook viroloog Marion Koopmans was sceptisch in een interview met NOS. “Ik denk dat we ons dat niet of nauwelijks kunnen permitteren. We moeten echt nog even geduld hebben. Het is een maand of twee, dan zitten we echt in een andere situatie.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant