Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koudste nacht in acht jaar tijd gemeten – en het wordt nóg kouder

koudste-nacht-vorst-nederland.jpg

Koud, kouder, koudst: zo kun je deze week qua temperatuur wel omschrijven. Vannacht was zelfs de koudste nacht in acht jaar tijd. En het wordt nóg kouder.

Een zeldzame weersituatie in Nederland, want zeer strenge vorst komt hier nauwelijks voor. Gaan we deze dagen misschien een record breken?

Beneden de -15 graden

De thermometer van het weerstation in het Gelderse Hupsel tikte vannacht -16,1 graden aan. Dit is de eerste keer in acht jaar tijd dat er in Nederland een temperatuur onder de -15 graden wordt gemeten. De vorige zeer strenge vorst was namelijk op 16 januari 2013; toen werd -18 graden gemeten. En doordat het de komende dagen helder weer blijft, bestaat de kans dat we die -18 graden weer bereiken.

Vorst, sneeuw én oostenwind

Dat het nu zo koud is, komt door de combinatie van vorst, sneeuw én windrichting. “Temperaturen beneden -15 graden worden in Nederland meestal behaald wanneer vanuit het oosten of noordoosten de koudst mogelijke lucht wordt aangevoerd”, legt Weeronline uit. “Ook moet het niet te hard waaien en helder zijn, zodat de temperatuur als een baksteen kan dalen.” En zolang er nog een laagje sneeuw ligt, blijft het extra koel, doordat warmte uit de bodem niet of nauwelijks in de lucht kan komen.

Lees ook:
Waarom het juist beter is om je stoep níet sneeuwvrij te maken

Koudste nacht ooit in Nederland

Maar vannacht was zeker niet de koudste nacht óóit in Nederland. Die stamt uit 1942, toen de temperatuur daalde naar -27,4 graden. Volgens de laatste weersverwachtingen breken we ook dit jaar niet dat record.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline
Beeld | Getty

Margriet 7, cover M07

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant