Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Proost! Deze zomer drinken we allemaal koude rode wijn

koude-rode-wijn.jpg

Het is je waarschijnlijk met de paplepel ingegoten: rode wijn drink je op kamertemperatuur. En daarom smaakt een glas een stuk beter op een koude winterdag dan als het hoogzomer is, toch?

Een verkoelend biertje of een ijskoude rosé trekt waarschijnlijk sneller je aandacht op een zonnig terras aan het eind van een warme dag. Maar een nieuwe trend brengt hier verandering in: deze zomer drinken trendsetters massaal koude rode wijn. “Alle sommeliers hebben tegenwoordig een ijsemmertje klaarstaan,” aldus Lendl Mijnhijmer, de beste Nederlandse sommelier van 2018, tegenover Editie NL.

Honderd jaar geleden

Waarom we tot nu toe altijd hebben gedacht dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken móét worden? Het is ook geen gek idee, legt Ron Pointl van De Wijnzaak uit. “Tenminste: als we het hebben over een kamertemperatuur van honderd jaar geleden.” Tegenwoordig wordt de gemiddelde kamer warmer gestookt. “Als de wijnmaker wijn maakt, maakt hij ‘m op een dusdanige manier dat hij het best smaakt op achttien graden. Nu is de kamertemperatuur al gauw 22 graden. En als rode wijn op die temperatuur wordt geschonken, wordt-ie alcoholischer en ‘logger’.”

Sommelier Mijnhijmer voegt daaraan toe dat de ideale temperatuur voor veel rode wijnen inderdaad rond de achttien graden ligt, maar dat vooral fruitige en jonge varianten goed smaken wanneer ze gekoeld zijn. “Een glas op kamertemperatuur voelt al snel ‘zwaar’ aan. Ik zou altijd voor een gekoelde wijn kiezen. Veel fijner en lekkerder. Zeker bij warm weer.”

Koeladvies

Wil je meedoen aan de zomertrend en een verfrissende koude rode wijn drinken? Zet dan de fles een halfuur voordat je ‘m wilt schenken in de koelkast; dan zal de temperatuur snel zakken tot zo’n veertien graden. En als we Pointl mogen geloven, is dat dé temperatuur waarop je je rode wijntje wil drinken. Cheers!

Bronnen | ad.nl, glamour.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Ook interessant