Nieuws

Waarom de kou ervoor kan zorgen dat je je eenzaam voelt

kou-eenzaam-voelen.jpg

Heb jij in de wintermaanden éxtra veel behoefte aan sociale contacten, omdat je je dan vaak eenzaam voelt? De kans is groot dat dit met het koude weer te maken heeft: onderzoekers van de State University van New York en de Florida State University hebben namelijk een link ontdekt tussen onze lichaamstemperatuur en de mate waarin we behoefte hebben aan sociale verbondenheid. 

Mensen die het niet zo snel koud hebben, zouden weer minder snel behoefte hebben aan sociale contacten.

Test met verschillende temperaturen

Voor het onderzoek kregen 78 mensen te maken met verschillende temperaturen, van comfortabel warm tot flink koud. De helft van de deelnemers had een hete band om hun middel. De hele groep moest uiteindelijk omschrijven hoe ze zich voelden en ook laten weten hoe graag ze vrienden wilden zien of bezoeken.

Lees ook: deze 8 voedingsmiddelen helpen je de koude wintermaanden door

Zorgt de kou ervoor dat je je eenzaam voelt?

De personen die het koud hadden bleken meer behoefte te hebben aan sociaal contact dan degenen die het warm hadden. “Dit ondersteunt het idee dat mensen die het fysiek koud hebben het ook emotioneel ‘koud’ hebben. Ze voelen zich eenzaam en gaan daarom op zoek naar meer sociale interactie,” zo verklaart onderzoeker Jon Maner.

Vaker afspreken

Mocht je nu merken dat je je in de winter vaak wat eenzamer voelt dan in de zomer, kan het geen kwaad om de verwarming lekker hoog te zetten of wat vaker af te spreken met vriendinnen!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online
Beeld | iStock

Ook interessant