Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je maar beter een nieuwe koolmonoxidemelder kunt aanschaffen

waarom-je-binnenkort-maar-beter-een-nieuwe-koolmonoxidemelder-kunt-aanschaffen.jpg

Koolmonoxidevergiftiging zorgt er jaarlijks voor dat honderden Nederlanders in het ziekenhuis terechtkomen. Wanneer je teveel koolmonoxide inademt, transporteert je bloed minder zuurstof naar je organen, wat dodelijke gevolgen kan hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt nu, dat ook het inademen van een kleine hoeveelheid van dit gas gevaarlijk is voor je gezondheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat lage concentraties koolmonoxide kunnen leiden tot schade aan hart- en bloedvaten en het zenuwstelsel. Experts zeggen bovendien dat ongeboren baby’s en hartpatiënten hier extra gevoelig voor zijn. Lage concentraties koolmonoxide kunnen ontstaan bij een niet goed functionerende cv-ketel of gebruik van een houtkachel in combinatie met slechte ventilatie.

Nieuwe richtlijn

De Gezondheidsraad vindt nu dat koolmonoxidemelders moeten worden aangepast naar een lagere concentratie. De meeste melders gaan pas af wanneer de concentraties koolmonoxide in de lucht boven de 50 ppm uitkomen. Volgens de nieuwe norm zou dat een stuk lager moeten zijn, namelijk: 6 ppm.

Nederlandse huishoudens

De Gezondheidsraad vermoedt dat de koolmonoxideconcentratie in veel Nederlandse huishoudens, volgens de nieuwe norm, te hoog is. Recente cijfers zijn er nog niet, maar uit eerder onderzoek bleek dat de concentratie bij 1 op de 1000 woningen hoger is dan 26 ppm. Het grote gevaar van koolmonoxide is, dat het gas niet te ruiken is. De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken bovendien op die van griep, waardoor de oorzaak niet direct wordt ontdekt. Elk jaar komen er enkele honderden mensen in het ziekenhuis, of op de spoedeisende hulp, terecht met een koolmonoxidevergiftiging, waarvan vijf tot tien mensen het niet overleeft.

Meer metingen naar koolmonoxide

De Gezondheidsraad heeft inmiddels de minister van Buitenlandse zaken geadviseerd meer metingen in Nederlandse huishoudens te doen. Ook moet het ministerie er, volgens de raad, voor zorgen dat er meer voorlichting wordt gegeven over de gevaren van koolmonoxide.

Lees ook
Zo herken je een koolmonoxidevergiftiging

Bron| Gezondheidsraad
Beeld| iStock

Ook interessant