Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe kan het dat er nu plotseling veel pimpelmezen en koolmezen sterven?

hoe-het-kan-dat-er-nu-plotseling-veel-pimpelmezen-en-koolmezen-sterven.jpg

Heb jij onlangs een dode koolmees of pimpelmees in je tuin gevonden? Je bent niet de enige: in Nederland zijn de afgelopen maanden opvallend veel meldingen gedaan van zieke en dode pimpelmezen en koolmezen.

De grote vraag is natuurlijk hoe dit kan, maar een antwoord hierop vinden blijkt nog best lastig te zijn.

Koolmezen sterven

Het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht heeft in de eerste vier maanden van dit jaar meldingen gekregen van bijna 100 zieke en 150 tot 175 dode mezen. “Het is meer dan we in voorgaande jaren gemeld kregen in de eerste vier maanden van het jaar”, aldus het instituut. Opvallend genoeg komen de meeste meldingen uit Gelderland en Noord-Brabant, terwijl er in Flevoland, Zeeland en Zuid-Holland veel minder mezen sterven.

Lees ook: Zo zorg je dat vogels hun eieren leggen in jouw tuin

Getest op corona

Maar hoe kan het toch dat de vogels ineens massaal het loodje leggen? Het Erasmus MC besloot een aantal pimpelmezen te testen op het coronavirus, het usutuvirus en het westnijlvirus, maar alle tests waren negatief. Enkele mezen bleken wel een bacteriële longontsteking te hebben. Verdere tests moeten nog nu uitwijzen of die longontsteking is veroorzaakt door de bacterie Suttonella ornithocola. Dat er op deze bacterie wordt getest is niet voor niks: in Duitsland zijn vorige maand in twee weken tijd duizenden mezen ziek geworden en gestorven door die bacterie. De bacterie is gelukkig niet gevaarlijk voor mensen en huisdieren.

Nestkasten

Opvallend genoeg krijgt het Utrechtse diereninstituut de laatste paar weken ook veel meldingen van dode meesjes in nestkasten. Wat de oorzaak hiervan is, is nog niet bekend, maar het zou kunnen zijn dat één of beide ouders zijn gestorven waardoor de kleine vogeltjes geen voedsel meer konden krijgen. Ook de regen kan hier een rol in spelen, aangezien er hierdoor minder insecten in de lucht zijn, wat het enige is dat meesjes eten. “Als zo’n klein vogeltje één dag geen eten krijgt, gaat het dood aan een maagdarmbloeding.”

Lastig onderzoek doen

Volgens het centrum is het lastig om goed onderzoek te doen, omdat het belangrijk is dat de dieren ‘vers’ dood zijn. Bij jongen in een nestkast is het vaak onbekend hoe lang ze dood zijn. Daarnaast kan bij kleine vogeltjes het ontbindingsproces erg snel gaan, ‘met dit warme weer zelfs binnen een paar uur’.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant