Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

O jee: de koninklijke familie ligt onder vuur door dít kunstwerk

koninklijke-familie-peter-paul-rubens-kritiek.jpg

De Oranjes zijn dol op kunst en bezitten dan ook prachtige werken. Maar nu hebben ze het een beetje aan de stok met Nederlandse musea.

Volgens het AD wil de koninklijke familie namelijk een schilderij laten veilen in New York. En dat vinden Nederlandse musea eigenlijk not done.

Prinses Christina

Het gaat onder meer om een houtskooltekening van de Vlaamse Peter Paul Rubens, die al sinds 1835 in het bezit van de Nederlande royals zou zijn. Naar verluidt heeft prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, het werk nu in huis. Maar niet voor lang meer: op 30 januari gaat het onder de hamer, samen met twaalf andere tekeningen en Chinees porselein.

Oneerlijk

Ho ho, zegt vooral de directeur van museum Boijmans van Beuningen. Hij zou de houtskooltekening dolgraag in zijn museum op willen nemen. Maar ja, als de royals het laten verkopen in Amerika voor miljoenen, maakt hij natuurlijk geen schijn van kans. En dat vindt-ie oneerlijk, want als musea zelf van een kunstwerk af willen, zijn ze verplicht het werk eerst aan andere Nederlandse musea aan te bieden voordat er een veilingshuis aan te pas komt. Waarom zou dat voor het koningshuis anders gelden?

Geen overleg

“Er is op geen enkele manier overleg geweest, dit is bepaald niet de koninklijke weg,” beklaagt de directeur zich tegenover het AD. “Wie direct naar een veiling stapt, op dit internationale niveau, is alleen maar uit op de hoofdprijs. Waarom, vraag ik me bij deze verkopers af.” Hij hoopt, ook namens andere musea, dat ze de werken terugtrekken van de veiling.

Prinses Beatrix

Er zijn inmiddels ook Kamervragen over de kwestie gesteld. En aangezien prinses Beatrix beschermvrouwe is van de Vereniging Rembrandt, die zich inzet voor het behoud van cultuurbezit in Nederland, wordt de zaak al helemaal dubbel. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft namens het koninklijk huis nog niet gereageerd op de ophef. Wordt vervolgd dus…

Bron | AD
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant