Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít noemen Nederlanders als belangrijkste kritiek over koningin Máxima

koningin-maxima.jpg

Koningin Máxima kan niet stuk bij Nederlanders. Dat is in een notendop de toch wel verrassende conclusie uit de nieuwste Máxima-enquête, alhoewel er wel enige kritiek over hare majesteit klinkt.

Dit blijkt uit de Máxima-enquête van Vorsten.

Máxima-enquête

Vorsten voert elk jaar een enquête uit onder lezers van uiteenlopende tijdschriften, om te peilen hoe het ervoor staat met Máxima’s imago. Na een onhandige vakantiefoto waarop het koningspaar geen anderhalve meter afstand hield van een vreemde en hun veelbesproken vakantie naar Griekenland, moet dat vast wel een deukje opgelopen hebben zou je denken. Maar dat valt reuze mee. Máxima kan niet stuk bij Nederlanders, luidt de algemene conclusie. Al zijn er wel wat kritiekpunten te noemen.

‘Anders dan de koning, kan Máxima niet stuk’

Zo gaf een kwart, van de 2201 mensen die de enquête invulden aan, de vakantie naar Griekenland middenin de lockdown een onverantwoorde beslissing te vinden van de Oranjes. Zeventien procent zegt dat het koningspaar hierdoor een deuk in hun imago heeft opgelopen. Maar Máxima komt daar toch nog makkelijk vanaf, valt Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella op. “Máxima kan op de een of andere manier niet stuk in Nederland, terwijl de koning er echt wel behoorlijke schade aan heeft ondervonden”, legt ze uit aan RTL Boulevard.

Kritiek op Máxima’s garderobe

Over Máxima klinkt een ander soort kritiek. Kritiek op haar garderobe, bijvoorbeeld. De koningin ziet er natuurlijk altijd uit om door een ringetje te halen, maar 55 procent van de deelnemers gaf aan dat ze vaker kleding van Nederlandse merken moet dragen. Zo zet ze Nederlands design wereldwijd meer op de kaart.

Niet in Máxima’s schoenen willen staan

Zou jij koningin Máxima wel willen zijn? Slechts tien procent van de deelnemers gaf aan van wel. En dat is veel minder dan vorig jaar, toen zestig procent van de deelnemers dat wel zag zitten. De kritiek die het koningshuis steeds meer te verduren krijgt, heeft daar vast veel mee te maken. Maar deelnemers gaven vooral het gebrek aan privacy, leven in een glazen huis en het niet kunnen geven van een uitgesproken mening in het openbaar aan als grootste nadelen.

Lof

Maar al met al komt Máxima er goed vanaf. Meelevend, humoristisch, warm, zakelijk, deskundig, zorgzaam en lief: deelnemers omschrijven de koningin nog altijd vol lof.

Bron | Vorsten, RTL Boulevard
Beeld | Brunopress

Ook interessant