Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koning Willem-Alexander tegen prinses Amalia: ‘Leer jezelf kennen’

In een openhartig interview met Wilfried de Jong vertelde koning Willem-Alexander woensdagavond hoe hij zijn dochter Amalia voorbereidt op het koningschap. Zijn belangrijkste lessen aan de kroonprinses: leer jezelf kennen, maak fouten en ga puberen!

Toen Willem-Alexander zelf nog jong was, twijfelde of hij wel koning wilde worden, bekent hij in het interview dat ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag (‘maar ik voel me nog dertig’) plaatsvond. De kroonprins wilde eerst zichzelf beter leren kennen. “Want als je jezelf niet kent, kun je nooit een publiek ambt goed vervullen. Je moet jezelf eerst door en door leren kennen. Dat is wat ik bij Amalia ook steeds benadruk. Leer jezelf kennen. Ken je eigen grenzen. Ga eroverheen, maak fouten.”

Beveiligers hebben nooit geklikt

Zelf maakte de koning veel fouten, geeft hij toe. “Een groot voordeel dat ik had, is dat degene die vanuit beveiliging met mij meegingen, nooit geklikt hebben naar mijn ouders. Dat was ook de afspraak die wij hadden. En dat is ook de afspraak die ik nu weer heb gemaakt met de beveiligers van mijn kinderen. Het gaat om hun veiligheid, niet om dat wij weten wat ze doen en of dat goed of fout is.”

‘Ik wil het niet weten’

Dat Amalia misschien dingen deelt met haar beveiligers, die Willem-Alexander niet weet, vindt de koning ‘absoluut niet erg’. “Ik zou het niet eens wíllen weten,” aldus Willem-Alexander die volgens eigen zeggen een ‘wildebras’ was en veel feestjes bezocht. “Maar tegenwoordig heeft iedereen mobiele telefoons. De kans dat dingen worden gefilmd of opgenomen, is veel groter. Die problemen hadden wij niet.”

Niet kunnen afzetten tegen zijn vader

Door de ziekte van zijn vader prins Claus kon Willem-Alexander moeilijk een puber zijn, vertelt hij. Hij wilde zich afzetten, ‘tegen alles en iedereen was ik behoorlijk brutaal’. Maar zijn moeder was altijd druk en het was moeilijk om zich tegen zijn vader af te zetten, zegt de koning. “Hij was ziek, depressief. Het is lastig als je aan de andere kant een muur verwacht, maar die er niet is. Dat heb ik heel moeilijk gevonden.” De jonge kroonprins vond het zelfs zo ingewikkeld, dat hij het huis uit wilde en ging studeren in Engeland. “Een periode waar ik tot op de dag van vandaag heel veel aan heb gehad.” Dat geldt ook voor zijn marinetijd: “Ik denk dat die periode heel belangrijk is geweest om meer structuur en discipline in mijn leven te brengen.”

‘Af en toe hoop ik dat ze wat harder zullen vechten’

Zijn drie dochters Amalia (13), Alexia (11) en Ariane (10) zitten volgens de koning nog niet echt in de puberteit. “Ze zijn het aan het aftasten. Af en toe hoop ik dat ze wat harder zullen vechten, want dat is voor onze relatie ná de puberteit alleen maar beter. Maar dat zal nog wel komen, denk ik.”

Bewust nadenken over koningschap

De koning hoopt zelfs dat de nu dertienjarige Amalia, net als hij, ook haar twijfels zal hebben over het koningschap. Hij zal het zelfs niet eens erg vinden als ze zou zeggen dat ze er helemaal geen zin in heeft. “Ik hóóp dat ze dat ook zegt,” vertelt de openhartige vader. “Want dan gaat ze zich ook bewust afvragen waarom ze het wél zou doen en het wel zou accepteren. Want als ze het alleen maar doet, omdat het moet, dan kan ze zich nooit gelukkig voelen in dit ambt.”

De koning zou Amalia het koningsschap zeker niet afraden, maar hij raadt haar aan om het niet te verdringen als ze verzet voelt om ooit koningin te worden. “Ik denk dat het juist heel gezond is om je ertegen af te zetten. Omdat je dan stukje bij beetje gaat afpellen waarom je het wél zou doen.” Net als haar vader heeft gedaan.

‘Als ze het alleen maar doet, omdat het moet, kan ze nooit gelukkig worden in dit ambt’

Over Máxima en de dood van Friso

In het tv-interview praat Willem-Alexander ook zichtbaar geëmotioneerd over het verlies van zijn broer Friso en beschrijft hij zijn liefde voor zijn vrouw Máxima.

Bron | NOS, Libelle

Bekijk ook: dit kreeg prinses Ariane voor haar verjaardag

Meer over de royals

Ook interessant