Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koning Willem-Alexander: nog veel verdriet over de dood van broer Friso

koning-willem-alexander-over-de-dood-van-broer-friso.jpg

In het interview ter ere van zijn vijftigste verjaardag sprak koning Willem-Alexander openhartig over het verlies van zijn broer Friso. De koning had het er zichtbaar moeilijk mee om over het tragische ongeluk te praten. “Je blijft altijd hopen.” 

Prins Friso overleed in 2013. Tijdens een skivakantie in het Oostenrijkse Lech kwam hij onder een lawine terecht en lag daarna anderhalf jaar in coma. “We gingen van drie naar twee broers”, vertelt de koning met betraande ogen tijdens het persoonlijke gesprek dat woensdagavond gelijktijdig door NPO1 en RTL4 werd uitgezonden. “Mijn broers begrafenis vind ik nog steeds heel aangrijpend om te zien.”

‘Hij was altijd goudeerlijk’

Zichtbaar geëmotioneerd gaat hij verder. “Hij leefde in Londen met Mabel en de kinderen, was óntzettend druk met zijn werk altijd en wilde eigenlijk zo min mogelijk met het openbare leven in Nederland te maken hebben. Maar op de achtergrond was hij een goede adviseur van me. Soms wat onbehouwen, maar altijd goudeerlijk. Hij kon me echt de les lezen, en niet altijd op een diplomatieke manier,” zegt hij met een glimlach. “Soms is dat vervelend, maar als je dat niet meer hebt, mis je dat echt wel.”

‘Je hoopt gewoon op een teken’

De periode dat Friso in coma lag, heeft de koninklijke familie ‘tussen hoop en vrees geleefd’. Hij ging vaak langs. Met alle kinderen, één voor één, een middag op en neer naar Londen. “Ik heb altijd hoop gehad. Je hoort veel verhalen dat het goed kan gaan, dus je hoopt gewoon op een teken. Soms waren die tekens er ook wel, maar dan zeiden de artsen: neem het als een geschenk, niet als hoop. En als je ziet dat er geen progressie meer is, dan besef je wel dat er nog weinig hoop is.”

Over Beatrix: ‘Ze heeft een deel van zichzelf verloren’

In die tijd zag hij wat het tragische verlies met zijn moeder deed. “Ik zag wat er gebeurt met een moeder als ze een kind verliest. Dan besef je eigenlijk pas welke onverantwoorde dingen je zelf hebt gedaan en welk effect dat heeft op je moeder. Ze verliest een deel van zichzelf.”

Voor de koning en zijn familie is het verlies van zijn broer een wond die nooit zal helen. “Nee,” erkent hij hoofdschuddend. “Maar je moet door.”

Geholpen na crash MH17

Hoe schrijnend ook, zijn persoonlijke verlies heeft wel geholpen in zijn steun aan de nabestaanden van de slachtoffers van de verschrikkelijke vliegtuigramp van de MH17. Hierbij kwamen 198 Nederlanders om het leven. Het was een jaar na het overlijden van Friso. “Veel nabestaanden zeiden: jij hebt ook een broer verloren bij een ongeluk, jij weet wat het betekent. Op zo’n moment zegt niemand meer ‘u’, maar is het gewoon ‘jij’. Dat betekent ook dat je vertrouwd wordt.”

‘Heel dankbaar’ voor steun Nederlandse volk

Als Wilfried de Jong vraagt of het niet moeilijk is om zo’n groot verdriet met de hele wereld te moeten delen, antwoordt de koning: “Ja, je moet camera’s toelaten op emotionele momenten, maar dat meeleven van mensen geeft ook ontzettend veel steun. Wij hebben zoveel steunbetuigingen gehad. Daar zijn we heel erg dankbaar voor.”

Het interview met Willem-Alexander

Bekijk hier een terugblik op het interview met koning Willem-Alexander, waarin hij ook openhartig praat over de liefde voor zijn vrouw Máxima, en hoe hij zijn dochter Amalia voorbereidt op het koningschap.

Bron | NOS

Programma Koningsdag

Hiep hiep hoera! Onze koning blaast vandaag vijftig kaarsjes uit. Op deze Koningsdag brengen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane een bezoek aan Tilburg. Dit staat er op hun programma!

Bekijk ook onderstaande video over wat prinses Ariane kreeg voor haar verjaardag.

Meer over de royals

 

Ook interessant