Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koning Willem-Alexander laat zich omscholen

anp-klm-handoud1.jpg

Je leest het goed: koning Willem-Alexander gaat voor omscholing. Na jarenlange staat van dienst moet hij, enigszins daartoe gedwongen door de situatie, opnieuw de schoolbanken in. Pardon, de cockpit in.

Koninklijke piloot

Grote kans dat je ooit een keer dankzij de koning op je vakantiebestemming bent aangekomen: de afgelopen 21 jaar was hij namelijk co-piloot voor KLM. Hij vloog maar liefst twee keer per maand in een Fokker 70 passagiers veilig naar hun vakantieoord of terug naar huis.

Vliegen doet de koning met liefde: Ik vind vliegen gewoon fantastisch, vertelt hij aan Telegraaf. Hij noemt het zelfs een moment van ontspanning. “​Je kan je problemen van de grond niet meenemen naar boven. Je kan je even volledig los schakelen en ergens anders op concentreren. Dat is voor mij de grootste ontspanning van het vliegen.”

Piloot onbekend

Veel reizigers wisten overigens niet altijd van hun koninklijke piloot. “Voor 11 september stond de deur van de cockpit gewoon open. En kwamen er regelmatig mensen een kijkje nemen. En dan vonden mensen het leuk of verbazingwekkend dat ik daar zat. Na 11 september is de cockpitdeur dicht en is er veel minder contact tussen de cabine en de cockpit. Maar ja, sommige mensen herkennen mijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht,” zo vertelt hij aan het dagblad.

Omdat KLM na 97 jaar afscheid neemt van de Fokker, zal ook Willem-Alexander niet meer in dit vliegtuig vliegen. Deze week vloog hij voor het laatst in dit type. Daarom laat hij laat zich nu omscholen voor het besturen van een Boeing 737. Dat betekent opnieuw vlieglessen volgen. “Ja, theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op.”

Voor de zomer verwacht hij klaar te zijn: “Ja, als het goed is ruim voor de zomer. Ik moet wel mijn examen halen natuurlijk,” vertelt Willem-Alexander lachend aan Telegraaf. “Kleinigheidje.”

Bron | Telegraaf, Nu.nl, NOS
Beeld | ANP – KLM Handout

Lees ook:

Bekijk ook:

Ook interessant