Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít mag koning Willem-Alexander vanaf 2022 niet meer doen

koning-willem-alexander-kroondomein-het-loo.jpg

Als koning heb je bepaalde privileges, maar ook hij moet zich aan bepaalde regels houden. Na veel kritiek is dan ook besloten om de uitzondering voor koning Willem-Alexander wat betreft Kroondomein Het Loo op te heffen.

Lang verhaal kort: wil koning Willem-Alexander 4,7 miljoen euro per jaar voor dat natuurgebied op de Veluwe blijven ontvangen, dan mag hij het park niet meer drie maanden sluiten zoals-ie altijd doet. Daar was namelijk veel kritiek op, zoals we eerder al schreven.

Koning Willem-Alexander en ‘zijn’ Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo was ooit van Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. In 1959 gaf ze het natuurgebied aan de Staat. Willem-Alexander mag er wel privégebruik van maken, vruchtgebruik wordt dat ook wel genoemd, én krijgt jaarlijks een subsidie van 4,7 miljoen euro voor onderhoud van het park. Aan dat laatste komt nu een eind. Er was al jaren discussie over dat de koning het park van 15 september tot 25 december sluit voor het publiek. Voor andere subsidieontvangers geldt namelijk dat ze een terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek. Dus waarom ontvangt koning Willem-Alexander dan subsidie terwijl hij dit niet doet?

Lees ook:
Waarom er kritiek is op het interieur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Óf miljoenensubsidie, óf openingstijden zelf bepalen

Er bestaat ook nog eens het vermoeden dat de koning het park die drie maanden sluit, om te kunnen jagen op wild met de familie. En ook dat schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Er is nu in elk geval besloten dat er geen uitzondering meer geldt voor koning Willem-Alexander. Wil hij de miljoenensubsidie blijven ontvangen, dan moet hij het park het hele jaar openen voor publiek. Wil hij dit niet, dan moet het miljoenenbedrag voor de onderhoud van het park uit zijn eigen zak komen. Dan mag hij wel zelf de openingstijden bepalen. Het is nog niet duidelijk waar de koning precies voor gaat kiezen.

Bron | NOS
Beeld | Brunopress

Ook interessant