Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koning Filip en koningin Mathilde geven zeldzaam interview over hun huwelijk

koning-filip-koningin-mathilde-margriet.jpg

Koning Filip en koningin Mathilde vieren binnenkort, op 4 december, hun twintigjarig jubileum. In een zeldzaam interview blikt het Belgische koningspaar terug op hun verloving en huwelijk.

Zo vertellen ze in een voorproefje waarom ze vlak na de bekendmaking van hun verloving onderdoken…

Hoge verwachtingen

“Wat mij het meeste bijblijft, is de periode van voor de verloving. De verloving was al aangekondigd, maar wij hielden ons verborgen”, aldus koning Filip. “We wilden ons nog niet tonen, want er was een datum voorzien. Er werd naar ons gezocht, maar we hielden ons dus schuil. We hadden ons teruggetrokken op een plek.” Ze wisten dat de wereld, of in ieder geval België, een beetje over hen heen zou vallen. Op een positieve manier, maar toch. “Er waren hoge verwachtingen.”

In de bieb

Die dagen vóór de aankondiging van de verloving, waren vooral voor Mathilde memorabel. “De geruchtenmolen rond mij is drie dagen voordat ik officieel werd voorgesteld op gang gekomen. Nog niemand had een foto. Ik kon me niet vertonen op plaatsen waar ik misschien herkend zou kunnen worden. Ik ben naar de bibliotheek gegaan. Daar hoorde ik ze op het radiojournaal praten over de mogelijke verloving van prins Filip, terwijl ik aan het lezen was.”

On y va naar een compleet nieuw leven

En dan was daar eindelijk die aankondiging, in september 1999. “Een heel bijzonder moment”, aldus Filip. “Ik vind dat het Belgische volk, ons land, mijn verloofde ontzettend goed heeft verwelkomd. (…) Ze hebben mijn verloofde verwelkomd alsof het hun verloofde was.” Ook koningin Mathilde herinnert zich het moment waarop ze aan België werd voorgesteld als de verloofde van Filip, nog goed. “Ik zal nooit het moment vergeten waarop de ramen opengingen en mijn verloofde zei: on y va (‘daar gaan we’). Ik werd geconfronteerd met een heel ander leven, dat helemaal nieuw voor me was.”

Dat dat nieuwe leven helemaal goed heeft uitgepakt, blijkt wel uit het prachtige gezin dat Filip en Mathilde hebben gesticht. Het volledige interview met het Belgische koningspaar wordt op vrijdag 29 november uitgezonden op RTBF, de Franse publieke omroep.

Belgisch koningshuis Margriet

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Belgian Royal Palace (@belgianroyalpalace) op

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | VRT
Beeld | ANP

Ook interessant