Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Altijd al met eigen ogen een komeet willen zien? Deze maand krijg je de kans

komeet-zien.jpg

Dol op sterrenkijken? Of heb je gewoon altijd al eens met eigen ogen een komeet aan de sterrenhemel willen zien? Let dan deze maand goed op. De komeet Neowise raast namelijk door de lucht. 

Je hebt er geen telescoop voor nodig, ook met het blote oog is komeet Neowise te zien. 

Wanneer kun je komeet Neowise zien?

Ben je een vroege vogel? Dan heb je misschien in de afgelopen dagen al een heldere bol met een staart in de lucht gezien. De komeet Neowise is namelijk op dit moment al in de ochtend te zien. Dan hebben we het wel over heel vroeg in de ochtend, namelijk rond drie of vier uur. Maar vanaf vrijdag 10 juli zie je ‘m ook goed in de avond. Tot het einde van de maand kun je de komeet zien in de buurt van het sterrenbeeld de Grote Beer. Je zult er misschien wel even voor moeten opblijven, want tussen 10 en 15 juli is komeet Neowise het beste zichtbaar tussen middernacht en drie uur ’s nachts. Dat komt omdat de komeet rond die periode het laagst voorbijkomt tussen de noordwestelijke tot noordoostelijke horizon. 

Telescoop of verrekijker 

Rond 10 tot 15 juli heb je dus niet per se een telescoop of verrekijker nodig om de komeet Neowise aan de sterrenhemel te zien. Wel zie je het met behulp van dit soort apparaten natuurlijk net iets beter. Na 15 juli zal de komeet steeds minder zichtbaar worden, totdat deze aan het einde van de maand helemaal niet meer zichtbaar is met het blote oog. Mocht je hem tegen die tijd toch nog willen zien, dan zal je dus wel een verrekijker of telescoop moeten gebruiken. 

Lees ook: Hoeveel invloed heeft volle maan nu écht op je?

Wat is een komeet? 

Naast vallende sterren, supermanen en meteorenzwermen zijn ook kometen voor sterrenkijkliefhebbers een bijzonder natuurfenomeen. Een komeet kun je aan de sterrenhemel herkennen als een hele heldere lichtbol met een staartje. Dit is eigenlijk een stuk steen uit de ruimte dat uit stof, ijs en gas bestaat. Zo’n komeet heeft een doorsnede van 1 tot 50 kilometer. Meestal draait de komeet om een ster en warmt de komeet op hoe dichter hij bij een ster komt. Zo ontstaat de staart van een komeet. Daarnaast heeft een komeet een gaswolk om zich heen die tot wel een miljoen kilometer lang kan worden. Het lijkt misschien een klein bolletje, maar in het echt is het dus een enorm gevaarte dat rondraast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws, Spacepage.be
Beeld | iStock

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant