Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koffieliefhebbers opgelet: dít is waarom koffie duurder én minder lekker wordt

koffie-duurder.jpg

Dol op koffie? Dan hebben we vervelend nieuws. Je kopje koffie wordt binnenkort waarschijnlijk duurder én minder lekker. Dus zet nog maar een lekker bakkie en dan leggen wij je uit waardoor dit komt. 

Sinds begin dit jaar zijn de koffiebonen al 70 procent duurder geworden. 

Koffie wordt duurder 

De komende tijd zal naar verwachting koffie een stuk duurder worden. Sinds november 2001 is de prijs van de populaire arabicabonen al met maar liefst 370 procent gestegen. Dit jaar zijn de bonen nog eens 70 procent duurder geworden en kost Robusta – de meestgebruikte variant – vergeleken met begin dit jaar al 50 procent meer. Dat heeft voornamelijk te maken met klimaatverandering. Brazilië is de grootste koffiebonenteler ter wereld, maar afgelopen jaar is hier amper regen gevallen. Daardoor konden veel planten niet goed groeien. Daarnaast was de winter zo koud dat er veel planten zijn gestorven. En aangezien een koffieboom ongeveer zeven jaar nodig heeft om volledig te bloeien is de koffieoogst dus voor meerdere jaren verpest. Door die schaarste aan koffiebonen stijgt de prijs van jouw dagelijkse kopje koffie dus ook. 

Veel koffieplanten dreigen uit te sterven 

Als de koffie door de arabicabonen duurder wordt, kunnen we dan niet gewoon overstappen op andere bonen? Ook dat wordt lastig. Een groep wetenschappers waarschuwde in 2019 namelijk al dat 60 procent van alle soorten koffieplanten op uitsterven staat. Naar schatting kan tegen 2080 de arabica al helemaal uitgestorven zijn. De meeste van de andere koffieplanten die overblijven gaan ook al richting uitsterven en zijn daarnaast van mindere kwaliteit. Daardoor wordt je kop koffie niet alleen duurder, maar ook minder lekker. 

Hoewel we voorlopig nog geen tekort aan koffie hebben, bereiden grote koffiebedrijven zich hier wel alvast op voor. Zo worden er door veel organisatie veel meer koffiebonen ingekocht dan nodig, voor het geval dat de prijzen nog verder stijgen of de bonen op raken. 

Lees ook:
7x dít kan er met je lichaam gebeuren als je stopt met koffie drinken

De coronacrisis

En ook de coronacrisis heeft niet bepaald meegeholpen. Koffiebonen worden bijna altijd per container vervoerd. Aan het begin van de pandemie werden veel havens gesloten en containers aan de kant gezet. Toen de handel weer opgang kwam zijn de prijzen van containers flink gestegen, waardoor de koffieprijs ook omhoog ging.

Koffie uit en lab 

Over een paar jaar is de kans groot dat er aan onze dagelijks kop koffie een flink prijskaartje hangt, terwijl de kwaliteit een stuk minder is. Maar Finse onderzoekers werken aan een oplossing. Zij vonden namelijk een manier om koffie te maken met weefsel uit koffiebonen. Volgens de onderzoekers is het resultaat bijna gelijk aan koffie van echte koffiebonen. Als de koffiebonen echt opraken of de prijs over de kop gaat dan is er dus nog hoop. 

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant