Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vergeet yoga of mediteren: knopen maken is de nieuwste ‘zen-trend’

vergeet-yoga-of-mediteren-knopen-maken-is-de-nieuwste-zen-trend.jpg

Als je wat meer ‘zen’ door het leven wil gaan, dan zijn yoga of meditatie goede opties om dit te bereiken. Maar wat nu als je niet zo van het stilzitten houdt, maar wel graag wat meer rust in je hoofd wilt? Dan is knopen maken echt iets voor jou.

De trend is een beetje vergelijkbaar met puzzelen of kleuren: je bent op een rustgevende manier bezig met je handen, waardoor je heerlijk zen wordt.

Makkelijke en goedkope vorm van therapie

Hoewel meditatie voor rust in je hoofd kan zorgen, is het niet voor iedereen de geschikte manier. Bij sommige mensen zorgt het focussen op de ademhaling er juist voor dat ze ontzettend gaan piekeren. Knopen maken is voor deze mensen wellicht een beter idee. Want het is een activiteit waarbij je lekker bezig blijft, maar je tegelijkertijd heerlijk kunt ontspannen. Knoopfanaat John Hensel zei ooit in een interview met de New York Times dan het maken van knopen een makkelijke én goedkope vorm van therapie is. “Verschillende verplegers en leerkrachten hebben me al verteld dat zij het zo ervaren. Je kan het ook gewoon praktisch overal doen, zelfs in bed, en een mooie knoop maken duurt maar heel even.”

Lees ook: 5 tips om je huis zo rustgevend mogelijk te maken

Vergelijkbaar met breien

Als we knoopfans moeten geloven is het effect van knopen maken een beetje hetzelfde als het effect van breien. En breien heeft tal van voordelen: zo helpt het veel mensen om hun problemen te vergeten en hun gedachten te organiseren. Daarnaast werkt het ook nog eens therapeutisch en meditatief. Omdat je bij knopen maken dezelfde ritmische en repetitieve bewegingen maakt, is het effect nagenoeg hetzelfde.

Zelf aan de slag gaan

Lijkt het jou wel wat om zelf te gaan knopen? Op Instagram kun je onder de hashtag #tyingknots verschillende tutorials vinden, maar ook op YouTube zijn inmiddels al aardig wat instructievideo’s te vinden. Wij hebben hieronder een paar handige video’s voor je op een rijtje gezet:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | YouTube, HLN
Beeld | iStock

Ook interessant