Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Code geel: KNMI waarschuwt voor dichte mist

knmi-waarschuwt-dichte-mist-code-geel.jpg

Hoewel het vandaag overdag op de valreep nog lekker warm wordt, zit dat zonnetje eerst nog wel verscholen. Vanwege dichte mist heeft het KNMI voor het midden van het land code geel afgeroepen, maar ook in de rest van het land waarschuwt het weerinstituut voor mistbanken. Veel tijd om van de zon te genieten als de mist wegtrekt hebben we niet, want in de avond worden zware regen- en onweersbuien verwacht die wateroverlast kunnen veroorzaken. 

We leggen je uit wat je kunt verwachten. 

KNMI waarschuwt voor dichte mist

Vooral in het midden en het noorden van het land is het oppassen geblazen als je de weg op moet, want de dikke mistbanken zorgen voor een zicht van minder dan 200 meter. Daarom waarschuwt het KNMI met code geel voor plaatselijke dichte mist. Het zicht kan van plaats tot plaats verschillen, en dat maakt het volgens het weerinstituut zo verraderlijk. Op de meeste plekken zal naar verwachting de mist in de loop van de ochtend steeds meer oplossen. 

Zware regen- en onweersbuien 

In de middag heeft de zon steeds meer kans om door te breken en kun je van de warmte genieten. Het wordt ongeveer 23 graden, maar op sommige plaatsen kan het kwik zelfs verder stijgen naar een zomerse 26 graden. Wil je tot laat na borrelen in de tuin of op een terras? Let dan op, want dat zomerse weer is maar van korte duur. In de loop van de avond kunnen er zaterdag zware regen- en onweersbuien over ons land razen. Die beginnen in Zeeland en trekken gedurende de avond en nacht verder richting het noordoosten. Vooral in het zuidoosten vallen zware buien met hagel. Deze gaan gepaard met stevige windstoten. Ook op zondagochtend staan er weer regen- en onweersbuien op het programma, waarbij het afkoelt naar 19 tot 21 graden. 

Lees ook: Dít betekent dat percentage ‘kans op neerslag’ in je weer-app echt

Wateroverlast

Doordat de regenbuien langzaam door de lucht trekken, kan er regionaal 30 tot 50 mm neerslag vallen. In het noordwesten kan dat volgens Weer.nl zelfs 50 tot 100 mm zijn. Deze zware neerslag kan daarmee plaatselijk voor wateroverlast zorgen. 

Bron | AD, Weeronline, Weer.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 37 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: de tussengarderobe voor de nazomer, de favoriete guilty pleasures van lezeressen, de leukste adresjes in Lissabon, Judith (51) wordt langzaam blind en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant