Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

KNMI geeft code geel af voor storm Dennis: ‘Pas op als je de weg op gaat’

code-geel.jpg

Mensen die vandaag de weg op gaan, moeten rekening houden met flinke windstoten. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven en vooral aan de kust worden harde windstoten verwacht, tot wel 110 kilometer per uur.

Ook dieper landinwaarts gaat het flink tekeer, met windstoten tot negentig kilometer per uur. Daarnaast gaat het flink regenen.

‘Handen aan het stuur’

Volgens meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar is het dan ook belangrijk om rekening te houden met de wind als je de weg op gaat. “Dus handen aan het stuur en wees extra alert op open stukken, waarbij je veel wind kunt pakken.”

Storm Dennis

De windstoten komen uit zuidwestelijke richting. Op Vlieland is vanochtend de zwaarste windstoot gemeten, namelijk 120 kilometer per uur. Vanavond neemt de wind weer geleidelijk af, het laatst in het zuidoosten. Nederland heeft te maken met de restanten van storm Dennis, die over Groot-Brittannië trekt. Dennis zorgt in Groot- Brittannië voor hevige overlast, er valt daar in een etmaal net zoveel regen als normaal gesproken in een maand.

Overlast valt mee  

“We hebben met de opmerkelijke situatie te maken dat we in Nederland niet officieel spreken van storm Dennis, omdat hier code oranje niet van kracht is”, zegt Verhoeven. Nederland werkt samen met de weerdiensten van Engeland en Ierland, waar die waarschuwing wel geldt. In Nederland zal de overlast minder heftig zijn, al kan het vanmiddag nog even flink gaat plenzen, zegt Verhoeven. Lokaal tot wel twintig millimeter.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Buienradar
Beeld | iStock

Ook interessant