Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Klimaatmigratie: over 50 jaar op zoek naar een leefbare temperatuur

klimaatmigratie-over-50-jaar-op-zoek-naar-een-leefbare-temperatuur.jpg

Leven gaat ons het best af in gebieden met een jaargemiddelde temperatuur van ongeveer 13 graden. Als de mens dit wil blijven doen, dan moet een groot deel van de wereldbevolking verkassen. Massale klimaatmigratie lijkt de toekomst.

De mens is kieskeurig

Uit onderzoek van de Wageningse hoogleraar Marten Scheffer, gepubliceerd in vakblad PNAS, blijkt dat de mens altijd kieskeurig is geweest in de temperatuur van z’n leefgebieden. “Mensen wonen overal, in de meest uiteenlopende temperaturen en klimaatomstandigheden. We zijn niet te beroerd om dingen uit te proberen, en we kunnen van alles maken – truien, kachels – om ons te beschermen tegen extremen. Maar verreweg de meeste mensen blijken te wonen in gebieden met een heel bepaalde temperatuur: 11 tot 15 graden gemiddeld over een jaar.”

Leefbaar klimaat ligt rond 13 graden

De onderzoeker en zijn team keek ook naar andere factoren als bijvoorbeeld; neerslag, maar het is vooral omgevingstemperatuur waar wij als mens naar ‘handelen’. Scheffer: “Dan vraag je je af: ‘is dat toeval?’ En neem je een kijkje in de archeologie: ‘was het in de Middeleeuwen ook al zo?’ En nog verder terug. Dan blijkt dat de niche van de mens al zesduizend jaar dezelfde is.” Dus ondanks alle technologie hebben we nog steeds dezelfde voorkeur, voor dat gemiddelde van 13 graden. “Daar steekt een fundamenteel kenmerk van de mens in.”

Door klimaatverandering betekent dit dat we over vijftig jaar op zoek moeten naar een andere plek om te wonen. De gebieden die nu gemiddeld tussen de 11 en 15 graden zijn, zullen over een halve eeuw dichter bij de polen komen te liggen. En rond de evenaar bevindt zich een ruime strook nu nog leefbare gebieden die almaar heter lijken te worden. 

Massale klimaatmigratie

Volgens Scheffer is het lastig te voorspellen hoe het precies gaat lopen, maar hij waarschuwt wel dat de klimaatmigratie een stuk omvangrijker zal worden dan gedacht. Een voorzichtige schatting zegt dat in de komende halve eeuw 1,5 miljard mensen door klimaatverandering zullen migreren. Scheffer: “Een klimaatmigratie op die schaal is ongelooflijk. Op dit moment leven 250 miljoen mensen buiten het land waar ze zijn geboren. En de meesten van hen zijn geen klimaatvluchtelingen.”

Onder ogen komen

Een heftige boodschap, vooral voor de politiek. “Klimaatmigratie is lang een hete aardappel geweest. Maar je moet dit onder ogen zien. En de wetenschap moet er duidelijk over zijn en niet op kousenvoeten gaan lopen.” Volgens Scheffer en het onderzoeksteam zou alleen al de dreigende massamigratie een extra reden moeten zijn om alles op alles te zetten om klimaatverandering te beperken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw
Beeld | iStock

Kennis

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant