Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kleine schaafwond leidt bij Belgische man (31) tot coma en 9 maanden revalidatie

schaafwond-leidt-bij-belgische-man-tot-coma-en-9-maanden-revalidatie.jpg

Een kleine schaafwond na een val, dat is even schoonmaken en verder geen aandacht aan besteden. Dat dacht de Belgische Bram Quaghebuer (31) ook, tot hij een paar uur later het bewustzijn verloor en in coma raakte.

Negen maanden later is hij vijf tenen kwijt en moet hij nog steeds revalideren.

Van schaafwond tot coma

Op 1 februari dit jaar maakte Bram uit het Belgische Wevelgem de bewuste val waar hij nu nog steeds last van heeft. “Ik had een kleine schaafwond. Niets ergs, het bloedde niet eens, dus schonk ik er geen aandacht aan”, vertelt hij in het AD. Wat hij niet wist, is dat in de tussentijd de levensgevaarlijke stafylokokkenbacterie zijn huid binnendrong. Een bacterie die ieder mens op zijn huid draagt en ongevaarlijk is zolang die daar blijft, maar in het bloed wél veel schade kan aanrichten.

Hartproblemen

Zijn vriend Tony redde zijn leven. Bram heeft een historie met hartproblemen, waardoor Tony gelijk alarm sloeg toen Bram die avond ziek werd. Hij moest overgeven, zweette heftig en verloor het bewustzijn. Bram werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en daar kon bloedonderzoek duidelijkheid geven: Brams vitale organen werden aangevallen door de stafylokokkenbacterie. Hij moest drie weken in coma gehouden worden terwijl hij medicatie toegediend kreeg.

Verdere complicaties

Deze medicatie sloeg aan, behalve aan zijn hart. Zijn hartklep was geïnfecteerd en kon niet genezen worden. Gelukkig was er een donorklep beschikbaar, en kon de slechte klep meteen vervangen worden. Daarnaast kreeg Bram medicatie om zijn bloeddruk op peil te houden, omdat deze na een infectie vaak te laag wordt. De combinatie van de medicatie en infectie zorgde ervoor dat Brams bloedvaten aangetast werden, waardoor zijn tenen afstierven. Uiteindelijk moesten er vijf geamputeerd worden, wat Bram het ergste gevolg van de bacterie vindt.

Goede hoop

Bram krijgt inmiddels al negen maanden revalidatie om opnieuw te leren lopen en voor geheugentraining. Zijn hersenen hebben door bloedingen ook lichte schade opgelopen waardoor zijn geheugen is aangetast. Nogal wat gevolgen van een kleine, onschuldig ogende schaafwond. Bram geeft in ieder geval de moed niet op. “De revalidatie zal nog tot volgende zomer duren, maar ik heb er goede hoop op”, besluit hij.

Bron | AD
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant