Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Klavertje vier brengt echt geluk

klavertjevier-jpg.jpg

Een klavertje vier brengt geluk net als een hoefijzer, mits je deze goed ophangt. Maar er zijn ook mensen die een speciaal medaillon dragen, omdat dit, net als de eerder genoemde voorwerpen, geluk brengt.

KlavertjeVier.jpgSommige mensen noemen het bijgeloof om ervan overtuigd te zijn dat een hoefijzer geluk brengt en nemen het niet altijd serieus. Maar Duitse wetenschappers van de Universiteit van Keulen hebben ontdekt dat bijgeloof juist een positieve invloed op de prestaties van mensen heeft. Bij spelletjes en sportwedstrijden presteren mensen die een object bij zich dragen die ‘geluk brengt’ over het algemeen beter.

De onderzoekers menen dat het bijgeloof zorgt voor meer zelfvertrouwen en daardoor betere prestaties leveren. Golfers putten vaker een bal met succes wanneer iemand hen verteld dat zij met een ‘geluksbal’ spelen. Doordat zij geloven dat de bal geluk brengt, krijgen zij meer zelfvertrouwen en doen zij ook meer hun best. Volgens hoofdonderzoeker Lysann Damisch is dat een verklaring waarom mensen beter presteren dankzij bijgeloof.

In het onderzoek hebben verschillende proefpersonen opdrachten uitgevoerd met of zonder geluksvoorwerp. Daarnaast werd aan de personen gevraagd over de gevoelens die zij bij het geluksobject krijgen.

Het voorbeeld met de ‘geluksbal’ bij golfers bracht daadwerkelijk geluk. Zij scoorden namelijk beter dan diegenen die geen geluksbal kregen. Ook bij het oplossen van anagrammen mochten een aantal mensen een geluksobject meebrengen. Bij de helft van de personen werd het object weggehaald, met de reden dat er een foto van gemaakt moest worden. De mensen die hun geluksvoorwerp moesten missen, hebben ook minder anagrammen opgelost.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Bron: Nu.nl – Dennis Rijnvis

Ook interessant