Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kip legt een ei in een wel héél bijzondere vorm

ei-kip-vorm.jpg

Een ei kennen we eigenlijk alleen in z’n normale vorm: ovaal. Maar een kip in Nijkerkerveen heeft een ei in een totaal afwijkend model gelegd.

Namelijk niet ovaal, maar langwerpig. En met een soort krul erin! Je ziet ‘m onderaan dit artikel.

Drolletje

De eigenares van de kip schrok zich suf toen ze het ei uit het hok viste. “Zo’n ei heb ik nog nooit gezien,” vertelt ze aan het AD. “Ik wist niet wat ik zag. Het heeft de vorm van een drolletje, maar het is een ei. Geen idee hoe dit kan.”

Zieke kip

Gevalletje creatieve kip? Nou, de oorzaak is eigenlijk best triest. Het dier heeft een ontsteking aan het ‘legapparaat’ waarin het ei gevormd wordt, legt onderzoeker Rick van Emous uit aan het AD. Hij denkt zelfs dat de kip aan de ziekte Newcastle Disease (ND) lijdt. Iets waar het gevogelte anno 2018 tegen wordt ingeënt, maar af en toe zit er toch nog een zieke tussen.

Heel zeldzaam

Dat het ei zo misvormd ter wereld is gekomen, is al een wonder op zich, legt de expert uit: “De schaal van deze eieren is dun en het ei gaat vaak al kapot in het legapparaat van de kip.” Of de hobbykippenhoudster nog zo’n gek ei kan verwachten, is niet zeker. Het is zelfs nog de vraag of de kip het virus overleeft, maar “een tweede grapje van de natuur is niet uitgesloten,” voorspelt Van Emous.

Bron | AD
Beeld | iStock

Eindelijk een gemakkelijke manier om zelf thuis een mooi gepocheerd eitje te maken:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant