Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zwangere vrouwen kunnen zich gratis laten inenten tegen kinkhoest

zwangere-vrouwen-kunnen-zich-gratis-laten-inenten-tegen-kinkhoest.jpg

Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf maandag gratis laten inenten tegen kinkhoest. Op deze manier zijn baby’s meteen vanaf de geboorte tegen de ziekte beschermd. 

Baby’s kunnen nu pas ingeënt worden als ze twee maanden oud zijn.

Gratis inenten

Vanaf maandag 16 december wordt het vaccin via het rijksvaccinatieprogramma verstrekt. Vrouwen worden over de prik geïnformeerd door hun verloskundige en moeten dan een afspraak maken bij het consultatiebureau. Het is voor het eerst dat ook zwangere vrouwen (dus al voor de geboorte van hun baby) op het consultatiebureau komen.

Kinkhoest

Omdat het vaccin tegen kinkhoest minder goed is gaan werken, komt de ziekte in Nederland vaker voor. Van de infectie aan de luchtwegen bij baby’s – die veroorzaakt wordt door een bacterie – worden jaarlijks 170 gevallen gemeld. Gemiddeld 120 daarvan worden in het ziekenhuis opgenomen en sterfte komt zelden voor: één of twee gevallen per jaar. Het wordt zwangere vrouwen aangeraden om het vaccin te halen. Omliggende landen geven het vaccin al langer gratis aan zwangere vrouwen, maar in Nederland kon het tot nu toe alleen op eigen kosten.

Lees ook:
Doorbraak: nieuw vaccin tegen tuberculose ontwikkeld

Vaccin getest

Het vaccin is uitgebreid getest. “Uit al dat onderzoek blijkt dat er geen enkel risico is op vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen enzovoorts”, zei Hans van Vliet van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen RTL Nieuws. Een andere woordvoerder van het RIVM stelt echter wel dat het vaccin niet voor 100 procent beschermt. “Bij zwangeren beschermt het het ongeboren kind voor 90 procent. En dan met name tegen de ernstige vormen van kinkhoest. Dat geldt sowieso voor het vaccin: het maakt dat áls je de ziekte krijgt, die minder ernstig is.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant