Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Binnenkort kunnen ouders hun baby een dubbele achternaam geven (geen keuzestress meer!)

kind-mag-dubbele-achternaam.jpg

Lastig: krijgt je pasgeboren baby de achternaam van de vader of de moeder? Binnenkort hoeven ouders hier helemaal niet meer over na te denken. De Tweede Kamer heeft namelijk gestemd voor een wetswijziging omtrent de dubbele achternaam.

Nu het kabinet nog…

In andere landen is de dubbele achternaam heel normaal

Twee jaar geleden zette Laura Kraak een petitie op, toen ze tijdens haar studie in Frankrijk in gesprek raakte met haar vriendinnen. Zo kwam ze erachter dat haar vriendinnen uit Frankrijk en Canada wél meerdere achternamen hebben en dat dat normaal is daar. Laura vindt het oneerlijk dat mensen in Nederland dan wel moeten kiezen wiens achternaam hun kindje krijgt. Met haar petitie heeft Laura inmiddels 10.000 handtekeningen verzameld.

D66 pleit voor wetswijziging dubbele achternaam

Volgens D66-kamerlid Vera Bergkamp hebben veel jonge ouders aangegeven dat ze deze extra keuze graag zouden willen. D66 pleit al sinds 2009 voor deze extra keuze en heeft nu de draad weer opgepakt. In allerlei andere Europese landen hebben ouders al de keuze om hun kind beide achternamen mee te geven, dus waarom zouden we in Nederland achterblijven?

Naam van je partner aannemen

Wel is er een beperking voor het aannemen van een dubbele achternaam bij de geboorte. Als een kind later bijvoorbeeld gaat trouwen en een extra naam aanneemt, moet hij of zij een van beide geboorte-namen laten vallen.

Bron: AD
Beeld: iStock

Ook interessant