Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kijktip voor vanavond: indrukwekkende film Still Alice

still-alice.jpg

Een kijktip voor vanavond, de film Still Alice. Dit is een verfilming van het bekroonde boek Ik mis mezelf. In de film zien we Alice Howland, een vrouw van vijftig die de diagnose alzheimer krijgt. Actrice Julianne Moore geeft gestalte aan Alice en kreeg voor haar rol een Oscar.

Still Alice gaat over Alice, die haar leven goed voor elkaar heeft. Ze heeft een leuke man, drie volwassen kinderen en een prestigieuze baan als taalwetenschapper op de Harvard University. Maar langzamerhand raakt Alice de grip op haar geordende leven kwijt. Ze vergeet afspraken, valt in de herhaling tijdens presentaties en verdwaalt tijdens haar standaard hardlooprondje. Al snel blijkt dat Alice alzheimer heeft, ook al is ze pas vijftig. De wereld die ze kende wordt steeds kleiner. Alice moet haar leven en haar relaties opnieuw leren vorm te geven. Het draait niet meer om de toekomst, maar om het moment. En om jezelf blijven, terwijl alles om je heen verandert.

Roman

De Amerikaanse neurowetenschapper Lisa Genova bracht haar roman Still Alice in eigen beheer uit in 2007. Twee jaar later werd het boek opgepikt door een grote uitgeverij. De heruitgave werd een bestseller. Still Alice werd in 37 talen vertaald en vloog wereldwijd 2,4 miljoen keer over de toonbank. In Nederland kreeg het boek de titel Ik mis mezelf.

Verfilmd

De roman werd verfilmd in 2014. De hoofdrollen in de film Still Alice worden gespeeld door Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Bosworth en Hunter Parrish. Julianne Moore wordt geroemd door de wijze waarop ze haar personage Alice neerzet. Ze ontving er zelfs de Oscar voor Beste vrouwelijke hoofdrol voor. De film trok in het voorjaar van 2015 ruim 100.000 mensen naar de Nederlandse bioscopen.

Still Alice wordt vanavond om 22.40 uur uitgezonden op NPO2.

bron: Stichting Alzheimer Nederland

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant