Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kijktip: ontwapenend eerlijke kinderserie over kanker

eo_catherine.jpg

In de nieuwe EO-serie Hallo, ik heb kanker volgen we vier zieke tieners die laten zien hoe hun leven eruitziet. Vragen als ‘Mag je in een achtbaan als je een hersentumor hebt?’ en ‘Kun je nog naar school als je aan leukemie lijdt?’ komen aan bod. Volgens de omroep is de serie ‘ontwapenend en eerlijk’. 

In ons land krijgen jaarlijks 550 kinderen tussen nul en achttien jaar een vorm van kanker. Catherine (op de grote foto bovenaan dit artikel), Daimon, Julian en Rachel weten wat het is om met deze ziekte te leven. In Hallo, ik heb kanker filmt het viertal hun mooie en moeilijke momenten. We zien tranen van blijdschap en verdriet, momenten van angst, maar ook momenten van geloof en vertrouwen. Bij de tieners vraagt hun ziekte soms alle aandacht, maar soms zijn ook heel gewone ‘tienerissues’ van belang.

Kanker bespreekbaar maken

“We willen het onderwerp kanker bespreekbaar maken,” vertelt presentatrice Anne-Mar Zwart. “Iedereen kent wel iemand met kanker, maar hoe is het om kanker te hebben? Er direct naar vragen is vaak spannend.” Anne-Mar zegt erg onder de indruk te zijn van Catherine, Daimon, Julian en Rachel: “Ze laten op een heel eerlijke manier zien wat het met je doet als je hoort dat je kanker hebt. Hoewel het soms megazwaar voor ze is, hebben ze een enorme veerkracht. Ik vind dat zo bijzonder.”

‘Normaal zijn’

De tieners die in het programma worden gevolgd, willen niets liever dan ‘normaal’ zijn. Geen chemokuren, MRI-scans, prikken, bestralingen en operaties, maar afspreken met vrienden, zwemmen, naar school, naar de film of een concert. Zo wil de 13-jarige Catherine – die een hersentumor heeft – dolgraag naar een concert van Justin Bieber en wil Daimon iets wat voor de meeste kinderen heel normaal is: naar school gaan. Julian lijdt aan agressieve hersenstamkanker en viert, tegen de verwachtingen in, zijn dertiende verjaardag en de 15-jarige Rachel gaat het liefst op pad met vriendinnen om even niet aan haar hersentumor of chemo’s te denken.

Hallo, ik heb kanker wordt van 13 tot en met 17 februari dagelijks uitgezonden door de EO om 17.15 uur op NPO Zapp. Bekijk hier de trailer.

Foto: EO

Lees ook

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant