Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kijktip voor maandag 5 juni: meelopen met hersenchirurgen in Hersenleed

hersenleed.jpg
Één verkeerd sneetje en iemands persoonlijkheid kan compleet veranderen. In de Teledoc Hersenleed vertellen twee hersenchirurgen en hun patiënten over het behandelingsproces van een hersenaandoening en ben je zelf getuige van een zogenaamde ‘wakkere operatie’.
In aanloop naar World Brain Tumor Day op donderdag 8 juni vertellen de neurochirurgen Clemens Dirven en Arnaud Vincent van Erasmus MC in Rotterdam met welke dilemma’s zij in hun werk worden geconfronteerd. Wanneer kiezen ze bijvoorbeeld voor opereren en wanneer niet? Hoe wegen zij de risico’s af? En hoe geef je iemand eerlijk een slechte diagnose, zonder zijn hoop te ontnemen? Daarnaast volg je drie patiënten met een hersentumor in hun behandelingsproces. Niet alleen hun leven, hun hele wezen staat op het spel. Want met één sneetje in het brein kan je liefde voor je hond, je kooktalent, je vermogen tot nadenken, voelen en beminnen teniet worden gedaan en zo je complete persoonlijkheid veranderen.

Meekijken bij een wakkere operatie

Hoe belangrijk een goede samenwerking tussen de hersenchirurg en de patiënt is, besef je pas echt als je mag meekijken bij een wakkere operatie. Hierbij wordt de hersentumor verwijderd, terwijl de patiënt bij kennis is en in gesprek blijft met de arts. Door deze manier van opereren blijft de kans op beschadiging van hersenfuncties zo beperkt mogelijk. Maar voor de patiënt – en daarmee ook voor de arts – is zo’n operatie emotioneel heel erg zwaar.
Hersenleed, maandag 5 juni, 20.25 uur bij de EO op NPO 2.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant