Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tv-tip: Machteld kan doof én blind worden

machteld.png

Machteld

Hoe leef je je leven als je weet dat jouw wereld op een dag stil en donker zal zijn? De hoofdpersoon in de documentaire ‘De kleine wereld van Machteld Cossee’ weet dat ze haar lot niet kan ontlopen. Toch probeert ze zo lang mogelijk een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dat levert ontroerende momenten op, maar ook frustraties en ruzie en momenten van angst voor de toekomst. De documentaire is vanavond, maandag 9 februari om 20.25 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Zes jaar lang volgde VARA-documentairemaakster Hetty Nietsch het leven van Machteld. Ze deed dat samen met haar dochter Lisa Bom, die kort na haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht het grootste deel van het camerawerk voor haar rekening nam. Zij logeerde voor langere perioden bij het gezin, ook tijdens vakanties, en legde zo intieme momenten uit hun leven vast.

Op haar zeventiende verjaardag krijgt Machteld te horen dat ze het syndroom van Usher heeft. Ze is dan al slechthorend, maar wordt ook nog blind. Binnen het gezin komt die boodschap hard aan. Toch wordt er daarna zelden meer over gesproken. Haar vader is huisarts en vindt het moeilijk te accepteren dat hij niets voor zijn dochter kan betekenen.
Zelf probeert Machteld met haar vriend een zo normaal mogelijk gezinsleven op te bouwen en niet aan haar angst toe te geven. Machteld: ‘Als ik eraan denk, vliegt het me letterlijk naar de keel. Dus dan denk ik maar: wat zullen we eten vanavond?’

We zien in de film wat Machteld ziet en hoort, hoe ze haar omgeving scant, hoe ze langzaam een buitenstaander in haar eigen leven wordt. Hoe ze vecht met de wens haar eigen leven zin te geven. Machtelds wereld is nu al klein. Altijd is er die angst: ‘wanneer verdwijnen mijn gehoor en mijn laatste zicht, zodat mijn wereld op zijn allerkleinst wordt?’

imgres

De kleine wereld van Machteld Cossee’ is vanavond, maandag 9 februari om 20.25 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Wetenschappelijk onderzoek naar behandeling van Ushersyndroom is hard nodig.  Kijk hier.

Ook interessant