Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huh? Kijkers hadden al eerder kunnen weten dat Duncan had gewonnen

anp-73701530.jpg

De zenuwslopende momenten aan het einde van de finale van het Eurovisie Songfestival leken wel úren te duren. Werd het Zweden of toch Nederland? Nu blijkt dat die spanning helemaal nergens voor nodig was: het was allang duidelijk dat Duncan had gewonnen.

Er was wel een beetje rekenwerk voor nodig.

Minutenlang gerekt

De spanning was om te snijden toen de presentatoren de laatste punten van de televotes bekend moesten maken. Uiteindelijk stond Nederland bovenaan en kon alleen Zweden ons land nog voorbijgaan, als het liedje meer dan 253 punten zou krijgen. Het moment werd minutenlang gerekt, waarbij duidelijk te zien was dat Duncan het bijna niet meer hield van de zenuwen.

Allang gewonnen

Maar zo spannend was het dus niet. De oplettende kijker had al kunnen uitvogelen dat Nederland allang had gewonnen, alleen viel het (bijna) niemand op. Hoe zit dat dan? Het heeft te maken met het maximale puntenaantal dat is te verdelen. Er worden twee keer 2.378 punten verdeeld: één keer door de landelijke vakjury’s en één keer met de stemmen van het publiek.

Niet genoeg

Op het moment dat Nederland de punten van de publieksstemming had gekregen, waren er al 2.227 punten verdeeld. Snel rekenwerk onthult dat er daarom nog maar 151 punten in het spel waren. Deze moesten nog worden verdeeld tussen Noord-Macedonië én Zweden, terwijl Zweden er 253 nodig had voor de winst.

Grijze haren

We hadden dus allang de champagne open kunnen trekken toen Duncan zijn punten kreeg. En die paar grijze haren die we hebben gekregen van de zenuwslopende laatste minuten waren ook niet nodig geweest. Ach, we zijn allang blij dat we weer eens gewonnen hebben.

Bron | RTL Boulevard
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant